„От години сме в период на системна нестабилност и трансформации. България има нужда от промяна, но проблемите идват от това, че някои й пречи, а и тези, които искат промяна понякога са неефективни“, това мнение за работата на кабинета „Петков“ даде председателят на Стратегически съвет при президента Румен Радев проф. Александър Маринов.

Той бе категоричен, че е направен нов и неуспешен опит да се намери обединение за тези промени. 

„Прозрачността е хубаво нещо, но в политиката не всичко може да се прави публично“, каза проф. Александър за преговорите в мола, които преди месеци управляващите направиха.

„След това си пролича, че по-острите и трудни въпроси са били заобиколени.

Другата голяма грешка на управляващите и парламента е, че не приеха една правителствена програма и управление, в която да посочат не само 4-годишните си, но и едногодишните си цели.

Те имаха добри намерения, но твърде общи. Трябваше да водят диалог на съвсем конкретно ниво.

Грешката им бе, че се сблъскаха с бруталните реалности на политиката, които изискват компресии, търпение, такт и сдържаност, не всичко може да стане като „кавалерийската атака“, каза проф. Александър Маринов по БНТ.

Проф. Александър Маринов

Той коментира и темата за Република Северна Македония (РСМ): „Много неща се говорят, а ние не знаем кое е вярно

Учудвам се от отказа да се проведе пълноценно разглеждане в Народното събрание (НС) на този въпрос.

Важно е да се знае какво са правили основните действащи лица в този процес. Това замитане под килима не води до нищо добро.

Имам чувството, че управляващите наред със воя ентусиазъм малко подцениха сложността на политиката. В крайна сметка – каквото е станало е станало“

За свалянето на Никола Минчев от председателския пост в НС проф. Александър заяви: „Това е същността на политиката. Ясно е, че първият удар започва по този начин

Това се е случвало и преди 1992 със свалянето на Стефан Савово, а след това се случиха и други интересни неща“. 

За бъдещият вот на недоверие към кабинета „Петков“ стратегическият съветник на президента Румен Радев заяви следното: „Така не може да се управлява – с привлечени депутати. Това е политическо самоубийство, а и много лошо за държавата.

Няма напрежение между президента и премиера, но и не може да се говори за подкрепа“.

Стратегическият съветник на Радев проговори и за това дали президентът е готов със състав на нов служебен кабинет: „Трябва да питате президента за това дали е готов с нов служебен кабинет. Президентската институция работи така, че да не е след събитията, а да е подготвена за тях.

Версия: Радев готов с кабинета, ето кой ще е новият служебен премиер!

Хипотетично готовност би трябвало да има... още повече, че тази криза не започна вчера, а управленската коалиция се клати и нищо чудно да падне.

Все пак нека не избързваме“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!