"Правителството официално е в оставка, тъй че и аз като министър на финансите, съм в такава". Това заяви в ефира на bTV министърът на финансите в оставка Асен Василев. 

"От парламента зависи дали пак ще съм министър на финансите. Преговарящите екипи могат в най-добрия случай да направят предложение, но решението е на депутатите в парламента.

Преговорите продължават. Г-жа Мария Габриел ще реши дали да съм част от кабинета", каза той. 

"Аз съм човек, който си върши работата. Основната ми задача е да вкарам България в еврозоната и работим изключително активно от юни-юли 2023 година и вече вървим към финализиране на процеса", добави финансовият министър в оставка. 

На въпрос има ли вариант името му да фигурира в състава на следващия кабинет, Василев отвърна:

"Варианти има всякакви, парламентът избира правителството, а г-жа Габриел има правото да впише министрите, с които иска да работи в папката на президента. Нека да завършат преговорите и тогава ще говорим спокойно", заяви Василев.

"Преговорните екипи са с основен фокус да се изготви документ, който ясно да очертае как продължаваме в следващите 9 месеца и натам до края на мандата.

В началото на правителството на Денков имаше ясна законодателна програма и малко щети, които още могат да бъдат оправени от парламента", каза той. 

"В момента това, което трябва да се случи през следващите 9 месеца, е да станат реалност взетите решения през предишните месеци. Трябва да се изберат лидери на органите, нищо да не става на тъмно.

Трябва да се заложи нова законодателна програма, правителствената програма и т.н. Това е сложен и амбициозен процес, защото това означава реална промяна на институциите в България", заяви Василев. 

Той призна, че очаква Тагарев да остане министър в кабинета, но това е решение на Мария Габриел и Николай Денков.

Тагарев взриви преговорите за кабинет! Лют скандал между ПП и ДБ за този министерски пост

"Акад. Денков става вицепремиер, какви функции ще се включва в неговият портфейл като вицепремиер е част от преговорите, които текат. Всичко е въпрос на преговори, които като завършат, ще стане ясно", отново мистериозно отвърна той. 

Колкото и пъти Светослав Иванов да се опитваше да хлъзне госта си да издаде нещо около състава на бъдещия кабинет, толкова пъти Асен Василев отказа да го стори. 

Според него вече са започнали голяма част от трудните реформи, а голяма част от промените в законодателството вече са завършени.

По думите му тече изключително тежък преговорен процес.

"Ако гледаме и социологията, представителството в парламента няма да се промени драстично. Затова трябва да гледаме как да направим следващата стъпка, за да не останат направените неща до момента само на хартия", смята Василев. 

"Самият факт, че продължава преговорният процес е добър знак. Аз съм умерен оптимист.

Фатална ротация: Този министър ще остане и ще взриви кабинета!

Важно е през следващите 9 месеца да се преоснове регулаторната рамка в държавата. Това не е лесна задача, но е реалистична. За някои решения ще ни трябват и гласовете на ДПС", призна той.

По думите му в момента инфлацията спада и този темп ще продължи, докато тя не достигне 2-2,5%. "Еврото е напълно реалистично през 2025-а година.

Имаме разговор и с Европейската комисия (ЕК) и с Европейската централна банка (ЕЦБ). Всички условия са изпълнени, освен условието за инфлацията.

Всички прогноза са, че ще изпълним и него през 2024-а година. Моделите показват, че това ще стане най-късно през ноември, ние мислим, че ще стане още през юни", каза той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук