Служебното правителство не може да промени нито геополитическата ориентация на страната, нито да сключи нов договор с „Газпром“. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ съветникът на премиера Гълъб Донев - проф. Александър Маринов.

Предишното управление беше много хаотично, добави той.

След като водещият го пита дали кабинетът „Донев“ не е съставен с мисълта, че може да управлява повече от два месеца, професорът каза, че е създаден, за да си изпълни конституционните си правомощия. 

„Никой не може да каже колко време ще работи. Ако следващият парламент не може да състави правителство, ще има следващ служебен кабинет. Няма да е същият. Какъв ще е неговия състав е отделен въпрос“, обясни той.

„Имаме криза на българската политическа система и един от индикаторите е големият спад на доверие. Тя не е свързана с лошотията или с недостатъците на едни или други хора. Трябва да мине време, да се докаже, че партиите могат да си вършат предназначението“, коментира проф. Маринов. 

„Вероятно някои (б.а. партии) ще изчезнат, ще се появят нови, за да се получи една нова, балансирана структура, която да може да излъчи стабилно управление. Това няма как да стане бързо, защото според данните на социолозите ще имаме пак един не просто фрагментализиран парламент, а такъв, в който отделните му части много трудно могат да се разберат помежду си на принципна основа“, добави той.

„Голяма част от политиците не могат да разберат, че политиката не е като разпрата в кварталната кръчма, където може да наречеш по всякакъв начин сътрапезника. Трябва да се поддържа някакъв стил“, каза още премиерският съветник.