Искам категорично да заявя, че няма никакво забавяне и задържане на мандата. Той бе връчен преди 8 дни. Това заяви Георги Свиленски от БСП пред Нова тв. 

От втория ден вървят спекулации и започнаха да питат: "Кога ще върнете мандата", каза още той. 

"След като стана ясно защо беше свалено първото правителство на Кирил Петков и разделителната линия наистина е борбата с корупцията. Когато ръководителите им дръпнаха ръчната и биха спирачки заради Бойко Рашков, това ни мотивира трите партии да седнем и да говорим. Сега наистина се обръщаме към всички народни представители от тяхната група. Предлагаме и тази програма, за да видим има ли 121 представителите, които искат да се спазват законите в държавата. Ако програмата получи мнозинство, предлагаме Асен Василев за премиер", посочи Свиленски. 

Той определи, че до 12 август е най-краткия срок за избиране на нов председател на КЕВР. 

"Не искам да се бъркам в работата на президентската институция, но казвам какво не е свършено и трябва да се свърши. Идеята за подхода ни беше споделена с партньорите. Трябваше Националният съвет на БСП да се произнесе. Условията на ПП искаха да гарантират антикорупционния закон и избора на Бойко Рашков. Няма противоречие между това, което искаха ПП и това, което БСП направи", допълни народният представител от БСП.