Ние получихме т.нар. нон-пейпър от делегацията на украинския президент Володирми Зеленски с приоритети и потребности. Сред тях нямаше нищо изненадващо. Това заяви пред bTV министърът на отбраната Тодор Тагарев в отговор на въпроса какво е поискал от България украинския президент по време на визитата си.

„Ние ще ги разгледаме много внимателно, ще преценим нашите възможности и действайки според закона ще вземем решение, ако имаме възможност да посрещнем тези нужди“, обясни той.

Ние вече даваме амуниции. След решението на Народното събрание от 9 декември и служебният кабинет предостави един транш на помощ“, посочи министърът.

„Правилото е, че ние даваме боеприпаси, които са в края на техния ресурс, но са в годно състояние, те се проверяват“, уточни той.  

„Ако ги оставим тези боеприпаси, за някои 2-3 години, за някои повече, но след кратко време ще трябва да платим доста сериозни суми за тяхното унищожаване“, добави Тагарев.

По думите му, оставяме си толкова боеприпаси, които ще ни позволят да водим нормална учебна подготовка. За разлика от наши съюзници, които са дали много голям брой боеприпаси.

„Подмяната с нови оръжия, които отговарят на новите стандарти, ще стане с пари от фонд от Европейския съюз (ЕС), който се създава в момента“, поясни той. Според него това е много добър шанс за България да се модернизира и да увеличи способностите на армията си.

Целият фонд на ЕС е за 500 млн. евро, а сумата, която ще бъде отпусната на България, предстои да се договори.

По думите му, България има още един начин да помогне на Украйна, срещу което да получи компенсации. Това може да стане чрез предоставяне на основни платформи - самолети, артилерийски системи, бронетанкова техника и т.н. Наши съюзници вече са го направили и са били компенсирани за това. 

Има интерес към части или самолети, които могат да бъдат ползвани като резервни части. Няма интерес към старите съветски самолети за бойни цели“, посочи Тагарев. Той каза още, че Украйна ще получи ескадрили F-16 от страни, които вече ползват тези изтребители и вече минават на по-нови модели. 

На въпрос дали България ще предостави танкове на Украйна, той отговори: „Не дискутираме този вариант“. Ако се стигне до това, обаче, няма да бъде от танковете, които вече са модернизирани. 

Министърът посочи, че основното, което сме давали на Украйна до момента, са боеприпаси. Предстои да бъде направен анализ на това какво от списъка на Зеленски може да бъде предоставено. Този анализ вероятно ще отнеме месеци. 

Тагарев призна, че по времето на предишния кабинет предоставянето на боеприпаси за Украйна е ставало чрез посредници. Това е криело корупционни рискове. „Когато съюзническа фирма каже: „Ние работим с тази фирма“, и ние работим с тази фирма. Това не е този вид комисионерство“, каза той.

Той каза още, че тази схема е оскъпила боеприпасите за Украйна и някой е натрупал печалба от това: „Да, това не е благотворителност“. 

„Когато става въпрос за военна помощ в големи обеми ние, а и служебното правителство, сме положили усилия да бъдем компенсирани, макар и частично“, посочи Тагарев. 

Когато България извади и предостави на Украйна годно, но остаряло оръжия, получаваме компенсация около 55%“, уточни той.

По отношение на изхода на войната министърът заяви: „Приключване по някакъв начин не е в наш интерес. В наш интерес е Русия да бъде изтласкана".

„Ние трябва да се върнем към международния правов ред, което ще стане, когато Русия бъде изтласкана", подчерта той.

„Ако някой си прави илюзии, че руснаците са ни близък народ, това са илюзии. Украинците са ни много по близки. По темперамент, по начин на мислене, по организиране или дезорганизиране, ако искате“, заяви Тагарев по повод атаките срещу него, че е посещавал многократно Украйна.

„Путин така се подреди с това влизане в Украйна, че Афганистан ще им се стори като разходка в гората за гъби. В Афганистан имаше 15 000 убити“, посочи министърът. 

По отношение на твърдения, че български военни ще бъдат изпращани на фронта в Украйна, той беше категоричен: „Нито някой може да ви изпрати, нито някой има намерение да ви изпраща, нито има дискутиране на изпращане“. Той уточни, че във ВМА ще бъдат обучавани украински военни санитари - до 60 души на година.

Тагарев каза още, че приемането на Украйна в НАТО ще бъде възможно тогава, когато войната приключи и страната изпълни и другите условия за това - нещо, по което Киев вече работи.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук