Страната ни е получила отказ за ремонт на зенитните ракети за С-300 още преди началото на войната в Украйна. Това обясни пред NOVA министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Военното министерство е в готовност да изпълни решението на Народното събрание за изпращане на нов пакет помощ за Украйна, допълни Тагарев. Успоредно с това властта започва ревизия на отбранителната политика на страната.

След решението на депутатите за нов транш военна помощ за Киев, министърът на отбраната отговори на критиките на опозицията в парламента. По думите му дефектните ракети за комплекси С-300 са неизползваеми и без шансове за ремонт.

"Правени са опити тяхната работоспособност да бъде възстановена, тези опити са се провалили, тъй като десетилетия наред ние залагаме на подсигуряване от страна само на руската федерация.

Отказът за работа по тези ракети е преди да започне войната. Обяснили са от съответната руска фирма, че те не могат да направят това, което ние бихме искали, а и ние нямаме потенциал сами да се справим с тяхното възстановяване", заяви Тагарев.

В същото време военният министър изрази надежда, че в последната седмица преди ваканцията парламентът ще даде зелена светлина за закупуване на 198 бойни машини "Страйкър". Като уверенията са, че американската техника ще дойде у нас с пълно оборудване.

"Намерението ни е не да придобиваме машини с колела и оръдие, а пълния комплект комуникации, системи за бойно управление, боеприпаси, симулатори за подготовка. Пакетът е доста цялостен и ще позволи формирането на три батальонни групи", обясни Тагарев.

А заради променящата се геополитическа обстановка и военните действия в близост, правителството запретва ръкави и започва преглед на отбранителната политика на страната.

По думите му предният преглед е започнат през 2019-та година. "Преди руската агресия, преди тази качествена промяна на средата за сигурност, определено има нови изисквания към нас, ние трябва да правим много нови неща. Прегледите досега са вървели по минимум година, но ние нямаме този лукс – трябва много по бързо да вземе съответните решения", коментира министърът.

А днес военният министър, съвместно с министъра на отбраната на Република Северна Македония, ще посетят базата край Ново село, за да се запознаят с работата на многонационалните бойни групи у нас.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук