Изказването на Мария Захарова, заплахите й, са просто нервна реакция на това, че ние дадохме разрешение само за Сергей Лавров да премине през въздушното ни пространство. Трудно ми е да се представя какви ответни санкции Русия може да ни наложи, след като никой политик не ходи Русия. 

Това коментира пред Нова тв военният министър Тодор Тагарев.

С тези 800 млн. лв. повече пари за отбрана в бюджета за догодина ще достигнем плана от 2018 година за 2% от БВП, което вече се разглежда като минимум, а не като цел за достигане за осигуряване на отбранителни способности в сегашната среда за сигурност, коментира той.

Румъния вече отиде на 2,5% от БВП, Балтийските страни повече от това, Полша вече задминава 4% като разходи за отбрана. Румъния много скоро ще има вече 40 самолета F16 втора ръка.

По-интересното е, че Румъния вече тръгна към придобиване на F 35, т.е. военните разходи зависят от усещането за заплахата от политическата класа.

Но колкото и да се заделя, ние винаги разчитаме и на съюзните способности евентуалния агресор да бъде възпрян, т.е. да не си и помисля да прояви агресия, но ако все пак я прояви, да се гарантира сигурността на Източния фланг, каквато е и нашата политика.

С тези пари, които сега даваме, започваме да модернизираме съществена част от нашата армия, така че тя да може да действа заедно с нашите съюзници, когато се наложи , а междувременно да тренира, коментира той.

Приоритет в момента са 3Д радарите за наблюдение и локация, системите за противовъздушна и противоракетна отбрана, системи за противокорабни комплекси. В момента имаме стари съветски образци като радари, посочи той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук