Категорично няма да пращаме войници в Украйна. Този въпрос не се обсъжда у нас. Този въпрос беше повдигнат от френския президент Макрон и някои съюзници, но това няма да стане. Това заяви военният министър Тодор Тагарев в сутрешния блок на bTV.

"Едната теза на Макрон беше, че ние не трябва да даваме увереност и спокойствие на президента Путин, и че всички опции са отворени. Дискутирахме много опции за помощ и имахме единодушие почти по всички въпроси, но не и по този", увери още министърът на отбраната.

"Има държави, които искат да изпратят войски във фронта. Но информацията кои са тези държави не е публична", уточни още той.

"Другата част от изявлението на президента Радев, съвпада с това, което и аз мисля. Целта е именно да не се дава излишно спокойствие на Кремъл за това какво могат или не да предприемат западните съюзници.

Ако една държава, член на НАТО, например, влезе в този конфликт и после този конфликт влезе в нейна територия, въвлича и нас. Затова тези формати се дискутират в разширени формати, а не на двустранна основа. На тази среща стана въпрос за подпомагане на украинската отбранителна индустрия, също и за подкрепата на уязвими страни партньори, за да могат да бъдат защитени те от агресивни руски действия", заяви още Тагарев.

На въпрос как би коментирал ситуацията, че премиерът Денков е подарил меч на украинският президент Зеленски, който обаче впоследствие е отрекъл да е получавал нещо подобно, Тагарев заяви: "Това е позицията на президента Зеленски във всички срещи. Много е хубаво, че си разменяме подаръци, но казва - дайте ни оръжие.

По отношение на БТР-ите - тяхното изпълнение по доставката е в ход. Знаем кой ще товари, всичко ни е ясно и е уговорено. Въпрос на дни е тази помощ да замине и да пристигне в Украйна. Но няма да конкретизирам!

БТР-ите са в София, но няма значение къде точно са физически. Няма смисъл да предизвикваме нездраво любопитство за местонахождението им. Не повече от два дни отнема с влакова композиция те да стигнат от България до Украйна", каза Тагарев.

Разбра се къде в София са скрити БТР-ите за Украйна и кой бави извозването

Според него е много малко вероятно държава сама да реши да изпраща войници. "Ако конфликтът се пренесе после на нейна територия, ще ангажира НАТО в последствие", уточни той.

Министърът допълни, че българската помощ за Украйна е на стойност 47 милиона евро и заяви, че ще има нова военна помощ от страната ни за Киев.

"По някаква причина и хората, и политиците си мислят, че ако нещо гърми или е оцветено в зелено, за него отговаря военният министър. В държавата има закони, законова наредба, които съобразяват всичко това. 

Експедирането на техника не е лесен процес и в немалко случаи отнема месеци. Говорим за огромни влакови композиции в една система, в която нещата не са толкова лесни", добави още военният ни министър.

"Атаките са постоянно срещу мен, което ме кара да мисля, че са от политически характер. Аз съм изразил желание да се срещна с политическите лидери, за да обясня всичко по въпроса за помощта към Украйна. Никой не ме е потърсил", зажали се Тагарев.

На въпрос какво знае за обещаните на Украйна специализирани зимни ръкавици той заяви: "Това беше една инициатива за оказване на хуманитарна помощ на Министерство на външните работи. Преди месеци сме получили запитване, на което сме отвърнали положително - с предложение за тези ръкавици".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук