Въведените квоти за български храни в търговските вериги са нарушение на европейското законодателство. Това обяви вчера Европейската комисия. Институцията съобщи, че отправя искане към България да премахне мерките, задължаващи търговците на дребно да третират по-благоприятно местните хранителни продукти.

Днес темата коментира министърът на земеделието Десислава Танева.

Министърът обясни, че предстои да се получи официално писмо от Брюксел.

"На което ние ще отговорим, че Постановление на МС 70 за основните храни във веригите не съдържа каквито и да било дискриминационни условия спрямо която и да е категория на храни в обекта", категорично заяви Танева в сутрешния блок на БНТ.

Тя допълни, че имаме много добра комуникация с ЕК и благодари на всички европейски служби.

Спешна реакция след острото писмо от ЕК до България, че подкрепяла свои производители и храни

"Квоти няма, има само принцип за възможност на достъп на местните производители. В момента тече процедура само за млечните храни и условията касаят само традиционно български артикули, тоест става въпрос за национална регулация. Ние не ограничаваме която и да е стока, от който и да е производител, ние предлагаме единствено възможност", поясни министърът на земеделието.

Не сме поставили квоти, няма никакво ограничение, твърде общ е текстът, категорична е Танева.

Извънредно постановление на кабинета за задължителни продажби на регионални продукти във всички магазини!

Относно проблема с набирането на земеделските работници за новата реколта министърът заяви, че такъв винаги е имало.

"За настоящата кампания сме приели абсолютно всички мерки в трудовото законодателство, които могат да улеснят достъпа до трудов ресурс, а именно хората, които са съкратени, безработни да могат да участват в прибирането на реколтата. Трайно безработните да могат също да работят за прибиране на реколтата в земеделието", поясни Танева.

Относно розопроизводителите, Танева призна, че изкупните цени наистина са по-ниски.

"За розопроизводителите категорично искам да заявя, че възоснова на ясна оценка за спада на цената след прибирането на реколтата, производителите ще бъдат компенсирани според финала на мярка COVID-19 по стойността на загубата", поясни тя.

Земеделският министър коментира и проблема с масов мор по пчелните семейства заради употреба на пестициди, за което сигнализираха пчелари у нас: "Когато излязат всички проби, резултатите ще бъдат обявени публично".

По темата за намаляване на ДДС върху основните храни, министърът заяви, че България е под средното ниво на субсидиите, а за земеделския сектор е важно да има силен бюджет, силна приходна част. "Интересът на земеделския сектор е страната да има силна икономическа част", допълни министър Танева.