Дали и защо са били необходими арести, е един допълнителен въпрос. Основният ми се струва, че е искаме ли онова, което се случваше в България в продължение на 10-15 г, да намери адекватен отговор като търсене на отговорност. Това е очакване на българско общество, заяви пред bTV лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева.

„Нужно ли е, има ли инструменти за това? Формално и конституционно – да, фактически – те са силно ограничение. При управлението си Борисов се постара да създаде специални преториански институции, които да преследват тези, които той посочваше. КПКОНПИ, спецсъдилищата и прокуратурите са на първо място, службите на МВР и ДАНС също са достатъчно претапицирани с преторианци.

В този ред на мисли, воденето на някаква дейност по събиране на доказателства, дори на газа предварителна проверка, е сериозно затруднена.

Прокуратурата е незаобиколима конституционна институция. Тя не може да бъде прескочена, ако реши да играе ролята на щит срещу бившите управляващи. Не могат да бъдат преодолени само с действията на полицията или на ГДБОП”, заяви тя.

Според Дончева основната цел трябва да бъде промяна на състава на ВСС и на главния прокурор, защото сегашният ВСС няма да смени този главен прокурор.

„Няма как със същия състав на същите институции да се постигне върховенство на закона”, категорична бе бившата депутатка.

„Темата с неотложността стои в правосъдието. Масова практика е съвсем не неотложни случаи да се приемат за неотложни”, каза още Дончева.

„Първостепенното е, че обществото иска отговорност, няма инструменти това да се случи и трябва да се търсят други инструменти. Не са правилни пътищата да се дават допълнителни функции на КПКОНПИ”, отбеляза лидерът на „Движение 21”.