Категорично да, полузаконни и незаконни с употребата на института за неотложност. Заедно с това едно разследване, започнат от некомпетентен орган по отношение на Борисов и Горанов, които към момента на предполагаемите деяния са били членове на МС и не могат да  бъдат разследвани. Затова се налага преповтаряне на следствените действия. 

Това заяви докторът по конституционно право Борислав Цеков, коментирайки методите, по които бе арестуван бившият министър председател Бойко Борисов.

За съжаление, не бива така да се работи, в една политическа опаковка. Видяхме в началото МВР се опита да заблуди, че става дума едва ли не за някаква европейска акция. От друга страна странните изявления на министър Рашков да твърди в онази среднощна пресконференция, че нямало доказателства и тепърва те ще се саботира. Тогава всеки юрист се запита, защо тогава има трима арестувани, каза още той.  



Арест и задържане при неотложност не съществуват. При неотложност има претърсване и изземване на доказателства. Тук говори за полицейското задържане за 24 часа, уредено от закона на МВР. Предстои да разберем, дали то е незаконно. На Европейския съд по правата на човека поставя високи изисквания. Нашият закон казва, че има данни за извършено престъпления. Но европейския съд казва, че трябва да има обосновано предложение за задържането на някого. Това предполага няколко неща, които ние не знаем дали са били налице, заяви  адвокат Александър Кашъмов. 

Важно е какво пише в заповедта за задържане. Задържането е винаги с цел изправянето на лицето пред компетентен орган. Ние разбрахме от защитата на Борисов, че те се готвят да обжалват законността на задържането, каза още той. 

Според него обжалването трябва да е пред районния съд, а административният съд в София е втора инстанция. Според Кашъмов не било от значение какво е иззето, а какво е търсено. 

Понятието неотложност има ясни критерии, а не както на МВР му хрумне. Тези действия трябва да са обосновани от това, че това е единственият начин да се опазят някакви доказателства. Давам ви премиер, че става дума за произвол. Първо става дума за разпит на премиер, а за среща с Кьовеши, на която той и казал какво е чел по вестниците. Това не може да е неотложност, каза на свой ред Цеков. 

Чудя се дали през 90-тегодини, ако беше задържан лидер на голяма партия, дали обществото толкова лесно щеше да го приеме. Ние живеем в демокрация. Има значение да се поддържа хигиената на демократичното общество. Трябва много сериозно да се замислят институциите и то на най-вискоко ниво, когато се предприемат такива действия, защото те могат да компрометират самата демокрация. Борбата с корупцията в последните години започва да замъглява конституционните права. Това не трябва да става, каза още Кашъмов. 

60% е недоверието към МВР заради тази операция, защото се действа като башибозук. Ако искаме да се борим с организираната престъпност, това се прави със законни средства, всичко останало е паралелна държава, подчерта Цеков. 

Той обясни, че около видеоконферентната връзка за разпит на Васил Божков наистина има практически проблеми. 

Според Кашъмов не било толкова трудно да се извърши този разпит, но трябвало да се направят стъпки за организирането му. Той обаче каза, че наличието на един свидетел е проблем.

"Нека видим как ще се развие производството", обясни Кашъмов. Той обясни, че прокуратурата има системен проблем и трябва да бъде реформирана. Трябва да се промени конституцията и да се намали мандатът на главния прокурор да се намали. 

Прокуратурата категорично не бива да се изважда от съдебната власт, каза Борислав Цеков. Според него закриването на спецправосъдието е работа на парче.  

Реформата трябва да е след обсъждане, защото домашното под формата на закони отдавна го написахме, каза пък адвокат Александър Кашъмов. В правото всяка запетая е от значение, каза той.