Причината за уволнението на зам.-министъра на здравеопазването Стоил Апостолов се оказва техническа грешка, допусната при попълването на медицинска документация в лечебното заведение, на което той е бил управител. Това стана ясно от становище, което разпространиха от МБАЛ „Бургасмед“ преди минути.
Пациентката от репортажа, който бе излъчен в предаването „Господари на ефира“ вчера, е била приета в лечебното заведение по спешност и й е извършена пункция на коляното. В епикризата това е записано с код, който техническият секретар при попълването на епикризата обърква. Така в нея излиза  информация, че пациентката се е лекувала за друго заболяване.

Запознати със ситуацията коментираха пред БЛИЦ, че подобни технически грешки могат да се случат в бързината, а и техническите секретари в отделенията нямат медицинско образование. Това пише и в становището си бургаската болница, като уточнява, че въпреки това за случая са санкционирани както служителката, така и лекарите за неупражнен контрол.
 
„В случая, излъчен в репортажа на „Господари на ефира“, не е налице злоупотреба със средства на НЗОК, а се касае за техническа грешка. За това говори и фактът, че пациентката е пролежала предвиденото време по извършената по клиничната пътека пункция и собственоръчно е подписала информирано съгласие за проведеното лечение. МБАЛ „Бургасмед“ отчита клиничната пътека за извършената пункция и е получила съответното заплащане за нея, а не по друга пътека с по-висока стойност“, добавят от Бургасмед.
 
Според колегите от лекарското съсловие на освободения днес зам.-министър д-р Апостолов той е отличен специалист, доказал се с професионализма си. Има добро име сред колегите си като лекар и като администратор.

От ГЕРБ също застават зад специалиста. Според тях уволнението му е прибързано и незаслужено дискредитира уважавания лекар.
 
Пълния текст на становището на МБАЛ "Бургасмед" вижте в Още по темата.