Провежда се извънредно заседание при премиера Бойко Борисов, целта е да се чуят проблемите и да се вземат решения с язовирите. Тези проблеми са наистина скъпи, но за нас като правителство, е по-скъп живота и здравето на хората. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова в ефира на bTV.

Тя посочи, че премиерът Борисов я е освободил от началото на заседанието, за да бъде гост в предаването. Българските граждани трябва да бъдат спокойни“, посочи още Петкова.

„НЕК стопанисва най-големите комплексни язовири в страната. Проблемът е с тези малки язовири, които се намират в малките общини. Но смятам, че в рамките на днешното заседание ще се намери решение“, каза още министърът.

Петкова коментира и хвърлената от нея оставка и отношенията ѝ с Гинка Върбакова.

„Г-жа Върбакова я познавам от 20 години. И нея и цялото ѝ семейство. Наш общ познат ни запозна, който в последствие ѝ стана кум. Това са млади хора, които не са участвали в приватизационни сделки. Интелигентни хора. Съпругът ѝ е с обазование атомна физика“, обясни Петкова.

„В късния следобед в петък, когато стана ясно, че „Инерком“ са в с сделката за ЧЕЗ, в момента, в който аз разбрах за тази информация, лично за себе си аз реших, че трябва да направя тази крачка“, аргументира оставката си Петкова.
„Ако има и най-малкото съмнение за даден проблем, той трябва да се тушира“, заяви още тя.

„Аз разговарях с премиера. След като в петък видяхте какво се случи в парламента. Обсъдихме и той също смяташе, че това е най-добрият ход, най-доброто решение“, заяви тя.

Това да остана на този пост беше решението на премиера и нашите коалиционни партньори, за което благодаря за доверието. Приемам оставането си като една голяма отговорност, заяви още тя.

Министърът описа своето мнение за Гинка Върбакова.
„Гинка е млад интелигентен и почтен човек, занимава се с частен бизнес, за разлика от мен. Аз, за разлика от тези млади хора, нямам този нюх. Ние сме в съвсем различни поприща и не сме имали общи бизнес начинания“, посочи Петкова.

Тя коментира и сделката между „Инерком“ и ЧЕЗ. „Това е малка фирма, създадена специално да участва в тази сделка. Това беше обяснено от финансовите експерти. Но зад нея стоят останалите фирми. Аз не мисля, че някои смята, че именно г-жа Върбакова ще се занимава с тези дребни детайли. По същата схема беше продадено и другото електроразпределително дружество“, заяви Петкова.

„Категорично българската държава не участва в тайна сделка“, отсече Петкова по повод думите на Румен Овчаров, че има тайна сделка между българското правителство и ЧЕЗ.

„С кой е сключил сделка тогавашното правителство, тогавашните управляващи да продадат 76% от ЕРП-тата си. Стратегията е 217 страници, съветвам г-н Овчаров да я прочете.

По думите на Петкова трябва да бъдем много внимателни по повод иска на ЧЕЗ в Арбитражния съд. "Ние като българска държава трябва много внимателно да обмислим всеки един детайл", смята министърът.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!