Господин Атанасов и друг път си е позволявал да говори неистини и да прави внушения, свързани с дейността на правителството в областта на енергетиката, с моята личност персонално. 

Това заяви депутатката от ГЕРБ Теменужка Петкова в ефира на БНТ, коментирайки обвиненията на генерал Атанас Атанасов от ДБ, че правителствата на нейната партия са работили за руските енергийни интереси и против енергийната диверсификация на страната. 

"Защо Балкански поток сме го построили ние? Бих препоръчала на Атанасов да прочете европейската регламентация в тази насока. Те не допускат собственика на газа да е собственик на инфраструктурата А ние искаме да бъдем независими, затова тръбопровода е построен със средства от Булгартрансгаз, а не със средства от бюджета", каза тя. 

"Това е поредната неистина и манипулация, която Атанасов изрече. Той спомена за газовата карта. Първо те я търсиха дълго време и очевидно са я намерили. Това, което видяха в нея, ги разочарова. В нея няма никакви ангажименти на Българската държава. Приложенията, за които А Атанасов говори, не съществуват. Там има технически анализи, сроковете, в които те трябва да бъдат направени, коя компания да го извърши. Всичко това е описано в тази пътна карта, приложения няма", продължи тя. 

Такава информация има само в главата на Атанасов. Дори не ни е минавало и през ума да да поемаме ангажимент да развиваме проекти на други страни за сметка на нашите проекти, категорична бе тя. 

Не господин Атанасо и не неговата политическа сила направиха така, че България да придобие 20% от терминала в Александруполис. Резервирали сме половин милиард кубични метра. Направихме интерконектора Гърция-България. Нека да се върнем назад и да видим кога реално започват действията в тази насока, каза още Петкова. 

Решението за изграждането на проекта бе взето през 2015 година. Осигурихме банкова гаранция в размер на 110 милиона. Строителството започна през 2019 година. За какви 12 години говори Атанасов, разгневи с Петкова. 

Ако прокуратурата ме извика, аз ще се отзова. Но тя вика хора за които има данни за престъпления, подчерта бившият енергиен министър. 

"Този проект, който ние реализирахме, от една страна ни дава сигурност. Преди това маршрута минаваше през Украйна и Румъния. С реализацията на Турски поток България загуби своя транзит, който правеше към Турция. Тоест ние трябваше да ликвидираме Булгартранс газ с инфраструктура за 4 милиарда. Оставаше само транзита за Гърция, за Северна Македония. Ние трябваше да нарежем инфраструктурата на Булгартрансгаз на скрап, Но Балкански  поток спаси тази инфраструктура. Не виждам как може да се говори по тази тема, да се злоупотребява и да се лъжи. Този проект е имал контрол от страна на ЕС и е изграден на базата на всички европейски изисквания", каза още Петкова. 

Дори ако сега се наложи сега може да транспортираме газ обратно към Украйна през Румъния, добави тя. 

"Никога не сме играли с никого. Работили сме само в интерес на България. Нашето правителство, премиерът Борисов са хората, които направихме възможна енергийната диверсификация на България. Ако не вярвате, влезте на страницата на Ай Си Б Джи , за да видят кога този проект се случва и как се развива", каза Петкова. 

"Всеки е свободен да говори каквото си иска, но истината е само една. Интерконекторът Гърция-Българиоя стана възможен благодарение на усилията на правителството Борисово", каза тя отговаряйки на обвиненията и на Цветан Цветанов, който по-рано заяви, че висшия ешалон на ГЕРБ е работил за руските интереси и против диверсификацията на България. 

Петкова коментира и твърденията на правителството, че младежкото ГЕРБ е предизвикало спекула с цените на горивата и последвалата паника. 

"Това е другата поредна спекулация. То звучи значително несериозно. Може ли правителство да обвини младежкото ГЕРБ. Проблемът дали е в публикациите или цените. Може ли управляващите да отрекат, че има такива цени. Нека да видят какво правят другите държави. Освобождават част от резерва за да контролират по някакъв начин цените", каза тя. 

"От 1 април се очаква доста сериозно покачване на цената на газа. Цента на парното няма да се промени за този сезон, но за следващия ще има голяма промяна", предупреди Петкова.