Най-голямата новина от срещата между премиера Бойко Борисов и президента Владимир Путин беше възможността трасето от „Турски поток“, свързано с доставките на природен газ за Европа, да минава през България. Това заяви в парламента енергийният министър Теменужка Петкова, цитирана от bTV.

Вчера в Москва министър-председателят първо обяви, че „твърдо” тръбата влиза на българска територия в т.ч. и с цел да продължи към други страни в региона. Буквално минути по-късно говорителят на Путин обаче посочи, че българската страна единствено е изразила „интерес” и няма как нещо да бъде договорено без гаранции от страна на ЕК.

„Няма как на среща на такова ниво президентът Путин и премиерът Борисов да извадят по един бял лист и да започнат да чертаят трасета. Това е работа на експертите”, заяви Петкова. Попитана има ли страната ни финансова възможност да участва в един такъв проект тя уточни: „Булгартрансгаз“ е в много добро финансово състояние. БЕХ също. Отчетната 2017 г. ще реализираме печалба от малко над 100 млн. лева“.

Запитана дали има конкретна договореност под формата на документ, енергийният министър заяви, че не вижда по-ясна позиция и по-голям ангажимент по проекта от думата на Путин.

Енергийният министър съобщи още, че на 27 юни предсрочно ще бъде завършена и пусната в експлоатация българо-турската газова връзка.