Това, което трябва да знаят българските граждани е, че в резултат на тези преговори ние успяхме да предоговорим формулата на базата, на която се определя цената на природния газ за България. Това съобщи в предаването на Канал 3 "Офанзива с Любо Огнянов", Теменужка Петкова, министър на енергетиката. 

"Години наред тази формула се базира единствено и само на база цената на петролните деривати. По този начин отсъстваше възможността пазарът да даде отражение върху цената. Сега в рамките на тези преговори, беше постигнато споразумение и формулата за определяне на цената се предоговори, като в рамките на тази формула беше включен и елемента на пазара, който всъщност дава възможност ние да сме сигурни, че плащаме наистина пазарната цена, която плащат всички останали държави и по този наичн да бъдем и конкурентноспособни като икономика", обясни Петкова.

"В рамките споразумението, което Европейската комисия подписа към "Газпром" бяха поети правно обвързващи ангажименти от страна на акционерното дружество, като един от тях беше свързан с това, че по отношение на 8 държави членки на ЕС сред, които и България, с които "Газпром" има договори за доставка на природен газ, да бъдат предприети действия за предоговаряне на цената при определени критерии и условия.

Те се базират само на пазарния принцип. Като референти цени по отношение на това какви преговори могат да бъдат водени, какви намаления биха могли да бъдат постигнати,  са използвани континенталните хъбове на границите на Германия, Франция и Италия.

Ако всяка една от тези държави членки, получава този природен газ от "Газпром" на цена по-висока от континенталните граници на  Германия, Франция и Италия, то тогава съответната компания, която е доставчик на природен газ в дадената държава има право да предяви такова искане по отношение на преговори за намаляване на цената.

В тази връзка "Газпром" подписа допълнителни споразумения с всяка една от тези компании и в рамките на тях ясно е разписан метода, критериите, на база на които ще се водят тези преговори.", съобщи министърът на енергетиката. 

"На 5 август 2019г. "Булгаргаз", след направени анализи установи, че цените, на които той получава съответно природния газ за България са по-високи от тези референти цени, на които ЕК и "Газпром "са се споразумяли и това даде основание да се стартира процедурата по водене на преговори. По време на тези преговори, които се случиха в рамките на 7 месеца се постигна и намаление на цената", допълни Петкова. 

"Това са едни чисто търговски преговори, които се водят на базата на реалните пазарни цени и към настоящия момент, като  идеята им е да се достигнат едни конкурентни пазарни цени, които предлагат от "Газпром" на българските граждани.", поясни Теменужка Петкова.