Ние разработихме процедурата за избор на стратегически инвеститор във връзка с АЕЦ „Белене“ след решение на българския парламент, което много ясно определи параметрите на тази процедура.

Tо предвижда проектът да бъде реализиран на пазарен принцип, без предоставяне на държавна гаранция, без предоставяне на корпоративна гаранция и без сключване на дългосрочния договори за изкупуване на електрическа енергия от страна на българската държава.

Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в интервю за предаването „Неделята“ по Нова телевизия.

Тя подчерта, че ние разбира се сме спазили всички, поставени от парламента изисквания и процедурата е разработена в тези параметри и рамки.

„Процедурата е публична, беше обявена в официален вестник на ЕС и всеки може да види параметрите на процедурата. Това, което е подадено като заявления за участие от съответно 13-те компании, които заявиха, че желаят да участват при реализацията на проекта, е в рамките на условията, които сме поставили“, посочи още министър Петкова.

От думите й стана ясно, че предстои да се направи преглед на всички заявления. .

„Тогава ще определим компаниите, с които бихме желали да предоставим към тях покана за предоставяне на обвързваща оферта и да водим преговори с тях за реализация на този проект“, добави още Петкова.