Изборният ден у нас започна. Но в Австралия изборите са започнали от няколко часа. В Бризбейн 40 българи са успели да се регистрират. Това е и нужният брой гласоподаватели за образуването на секция.

Веднага се регистрирах, за да помогна за създаването на секция. Иска ми се всички български граждани по света и у нас да дадат своя глас. Това каза Рая Митева.

България гласува на вот 2 в 1 – европейски и предсрочни парламентарни избори. 

На изборите за национален парламент ще се състезават 32 политически формации – 20 партии, един независим кандидат и 11 коалиции. Кандидатите са 6100, като жените са над два пъти по-малко от мъжете - съответно 1826 и 4274.

Номерата на бюлетините, с които участниците в изборите 2 в 1 се явяват на изборите бяха изтеглени с жребии от членовете на ЦИК в началото на май.

Гласуването започна в 07:00 часа и ще продължи до 20.00 часа, като изборният ден може да продължи не по-късно от 21:00 часа, ако пред някоя избирателна секция има опашка от чакащи избиратели.

Гласоподавателите имат право на избор да упражнят правото си на вот или на машина, или на хартия. Отляво ще ви излязат партиите, а отдясно, по желание, може да се гласува преференциално за конкретен кандидат по ваш избор.

Българските граждани зад граница могат да упражнят правото си на глас в общо 769 избирателни секции в 60 държави. Машинно гласуване ще се проведе в общо 245 секции.