Считаме, че представянето ни със СДС на европейските избори беше успешно, имаме съвместимост, така че е логично да бъдем в коалиция с тях. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Попитан какво се случва с т.нар. проветряване в ГЕРБ, анонсирано по време на пика на антиправителствените протести, той заяви:

"Въпросът с авторитетите не е въпрос само на ГЕРБ, смятам че по принцип има криза на авторитетите в нашето общество.

Една партия трябва да се променя и да е на висотата на предизвикателствата, пред които се изправя. Това не означава, че някой е сбъркал, а че има нужда от ново поколение политици, които да се справят с новия род проблеми.

В крайна сметка ръководството на ГЕРБ от една страна трябва да балансира структурите, а от друга да изгради стратегия за поведението на партията в следващото Народно събрание.

Всеки член на ГЕРБ има право да предложи трима души, но решението ще се вземе от Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Предполагам, че ще видим интересни лица в листите".

Той не потвърди информацията, че ще е водач на листа. Благодарен съм за доверието, но в крайна сметка решението къде ще бъде полезен ще бъде взето от Изпълнителната комисия, отбеляза Биков.

В една партия промените трябва да бъдат навременни, плавни и трябва да има приемственост спрямо предишните, които участват в процеса. А и една партия не се изчерпва само с депутатите, ГЕРБ е голяма партия, в която всеки може да покаже своите качества, добави той.

Убеден с съм, че има с какво да изненадваме. Ако няма какво ново да предложим, това означава, че вече сме "построили комунизма" и няма нужда от нас.

Предлагаме да се справим с огромните предизвикателства, които стоят пред страната ни. Веднага след изборите ще трябва да се взимат много бързи и гъвкави решения.

Едва ли има човек, който знае какво ще се случи след 4-5 месеца на фона на тази пандемия. Ние имаме готовност да управляваме тази криза, увери депутатът от ГЕРБ.

В този смисъл на думата ние сме предвидими, с всичките си грешки. Смятам, че по-голяма част от българските граждани ще се доверят на ГЕРБ, подчерта Тома Биков.

Големият коз на ГЕРБ е ГЕРБ като формация, която може да отговаря на предизвикателства, да ги анализира, да ги вижда, и като формация, която е показала, че във времена на криза може да се справи. Неволята ни научи да управляваме кризи.

Страхувам се, че хора, които тръгват с лозунга, че когато ГЕРБ се махне, всичко ще се оправи, просто няма какво друго да кажат.

Те са за други, весели времена. Това, че управляваме кризата, не означава, че тя е нещо хубаво, че всички да са доволни. Държавата се опитва да омекоти ударите и смятам, че се справяме в това отношение, коментира той.

На повърхността се вижда, че Бойко Борисов се качва на един джип, обикаля и печели европейските избори. Зад това обаче стои трудът на огромен брой хора от структурите, които обикалят от врата на врата.

Виждаме джипката и нашите опоненти мислят, че като се снимат с едно телефонче, ще спечелят изборите, а зад себе си нямат никого. Голямата сила на ГЕРБ са хората на партията. Не джипката печели изборите, посочи Биков.

Готови сме и за опозиция, за нас това е по-лесният вариант, каза още депутатът от ГЕРБ.