Ако говорим за смъртност, трябва да е ясно, че имаме по-нисък здравен статус по редица причини - лош начин на хранене, липса на профилактика, много съпътстващи заболявания и т.н.

Това заяви депутатът Тома Биков в ефира на Нова телевизия.
 
​​​​
 
"Всички фактори имат принос към високата смъртност. По отношение на планът за действие, има и нещо друго. Държавата не лекува, лекуват лекарите. Тя има отговорност хората да получат медицинска помощ тогава, когато хората имат нужда. Здравната система в момента работи", категоричен е той. 

"Твърдя обаче, че българите просто сме по-болни хора. Не е въпросът дали държавата е трябвало да затвори преди 4 седмици, защото ние гледаме показатели. Предупреждаваме още от март месец, че коронавирусът е опасен. Властта прави всичко заедно с хората, не прави нищо сама", каза Биков.

"Не е късно за такива мерки, до момента здравната система работи", каза депутатът.

"Изпадаме в две състояния - едното е безотговорността, а другото е паника. Една част от препълнените болници е, защото хората се бутат умишлено и превантивно там", каза той.

"Хората, които са на студените стълби, не са масов случай. Има вече стотици, които са минали през някакво болнично лечение", каза Биков. 

Според него българските лекари се справят чудесно в момента, но работят извънредно. 
 
По думите му цяло лято българското общество е било демобилизирано. "Става въпрос за тези, които казваха, че маските били, за да спрат да говорят и, че Мутафчийски ги бил лъжел", категоричен е Биков.
 
"Реорганизацията е сравнително успешна в момента, след като болниците продължават да функционират. Все пак в една такава ситуация е трудно да има план. Решения се взимат всеки ден и всяка седмица. Трябва да се доверим на хората, които се занимават с това. Това е оперативният щаб, а не Слави Трифонов, не е Мая Манолова, не е президентът Румен Радев. Тези хора до онзи ден се съмняваха във вируса", каза Биков.
 
"До момента са взети мерки по отношение на икономическата криза. Самият бюджет е в тази посока. Чакаме и европейска помощ. Готови сме да помогнем хората извънредно, ако се наложи", категоричен е депутатът.
 
По думите му ще има нови мерки, които да компенсират бизнеса и държавата няма да остави хората. "Държавата няма да може да отмени кризата. Ние сме в здравна криза, ще влезем и в икономическа. Държавата просто опитва да омекоти нещата и не е въпрос на пазарлък. Става въпрос и за времеви фактор", коментира Биков.
 
Според него е ясно, че ще има пострадали и от двете кризи.