Вицепремиерът Томислав Дончев ще е новата силна фигура в ГЕРБ до премиера Бойко Борисов, след като вчера Цветан Цветанов се оттегли от ръководния си партиен пост. Това разкриха пред БЛИЦ източници от управляващата партия.
Избутването на Цветанов стана още в началото на предизборната кампания, в която му бяха отредени периферни функции, а публичното отразяване на събитията, в които участваше бе сведено до минимум.

В същото време Томислав Дончев бе във вихъра си.

Вицепремиерът следваше неотлъчно Борисов на много от срещите му, а след това се повози с него по време на инспекциите на ремонтираните пътища в Габрово и Севлиево.

Дончев бодро обясняваше постиженията на правителството, но в същото време пусна отровна стрела срещу Цветанов.
 



"Скандалът с апартаментите има потенциал да нанесе щети, особено в предизборна ситуация. Би могло да предизвика и по-неприятен политически резонанс. Редно е г-н Цветанов да даде повече информация, включително по отношение на последния укор - отношения с фирмата, проверявана ли е, защо е проверявана, връзка или липса на връзка между едното и другото. Според мен тук основният говорител по темата е редно да бъде той", язвителен бе Дончев по адрес на колегата си в ГЕРБ, който бавно пропадаше докато част от партийните му другари му показваха гърбовете си.
 

Преди това Цветанов защити Томислав Дончев, след като брат му бе обвинен в конфликт на интереси.

Вероятно жестът е останал незабелязан, защото вицепремиерът продължи да поддържа приятелския огън срещу Цветанов за скъпоструващото жилище със собствен асансьор в квартал "Изток".

Цветанов, обаче разбра, че партийната му кариера е свършила, след като министър-председателят започна да говори за него в минало време, а ден преди вота обяви, че ролята му е била силно надценена.

От своя страна Цветанов не скри разочарованието си и с горчивина обясни, че явно вече отношението на Борисов към него вече не е същото.

Бившият силов министър загадъчно каза, че е предпочел да запази хладнокръвие. И на този етап не е ясно дали ще търси реванш.
 

Така новата голяма звезда в ГЕРБ сега се казва Томислав Дончев. Дали той ще успее да развърти диригентската палка и да замести ентусиазма на Цветанов, тепърва ще става ясно.

Първият тест ще бъдат изборите на есен.

Ивайло КРАЧУНОВ