Корупцията може да се пребори само ако има нужното мнозинство с воля да я спре, смята вицепремиерът Томислав Дончев. По време на дебата за вота на недоверие срещу правителството, внесен от БСП, той припомни, че от ГЕРБ винаги са решителни по отношение на всеки, за когото има подозрения за корупция, както и отбеляза, че мнозинството е положило всички усилия да се промени законодателството, така че да се спре корупцията.

"Има корупция в България, но откога е тя? Корупцията е хронично заболяване на българското общество и държавата и големият проблем е, че сме се научили да живеем с нея, което е проблем", коментира Дончев.

Според него обществото и институциите трябва да съберат сили да се преборят с това хронично заболяване.

"Само че корупцията се бори с институции и закони, а не с хайки. Законите ни са взети от практиката на най- развитите държави, някои от текстовете са буквално копирани. Какво не ни стига? Къде е мнозинството, което е готово да се бори с корупцията? Има ли хора с такива портфейли, с такива жилища, които да се борят с корупцията? Какво би се променило – един нов парламент, в който 20% ще бъдат други, ще има ли такова мнозинство?", риторично попита вицето.

Томислав Дончев каза докога ще стои правителството

Според него рестарт на държавата означава временна сърдечна недостатъчност на обществото.

Дали правителството трябва да подаде оставка или не, докога ще стои? Докато има полза, докато може да свърши нещо полезно, докато не се е скъсала връзката с гражданите, в противен случай няма да има нужда да ни викат оставката“, заключи той.