Имаме предложение, което е на ЕК, което е за периода 2021 – 2027 година. След това имаме и на финландското председателство за този период. Имаме предложение и на Шарл Мишел от 18 февруари.

"Имаме план за възстановяване на ЕК от май 2020 година. Всички цифри са различни. Имаме след това и на Шарл Мишел предложенията от 10 юли. Искам да благодаря на Томислав Дончев и всички, които са гледали и пресмятали всяка една цифра", каза премиерът Бойко Борисов от Брюксел.

"Вярвайте ми, това са 27 колеги, всеки прави предложение и се бори за повече пари, а всъщност парите от бюджета са по-малко", добави Борисов.

"Ние още всъщност не сме стигнали до реалните цифри. Говорили сме само за рамката", каза премиерът.

"Основната тема досега е върховенството на закона и кой какво разбира под този термин. Словенският колега примерно се притеснява, защото е бил вкарван в затвора, а после е спечелил изборите и сега отново е премиер”, каза той.

По думите му други държави членки имат притеснения относно Истанбулска конвенция, гей бракове и различни общества. Аз помолих колегите да не коментираме страховете, а да приемем върховенството на закона", каза Борисов.

По думите му е важно всички да останат единни. Това, което се предлага и е позиция на България и е от нощес, е следното:
"Намаляване на грантовете с 50 милиарда, за сметка на увеличаване на заемите с 50 милиарда. Новото съотношение е 450 млрд. евро грантове и 300 заеми, като съотношението е 60:40 вместо 66:33. Това все пак е само предложение, което ние тепърва ще обсъждаме".



"Има доста механизми, които не се знае как ще се финансират, за да се постигнат поставените цели", каза той и добави, че България е една от най-спестовните държави. 

"Рюте дойде и ми каза: "България е от най-финансово стабилните държави." Ние сме от първите две и все още не сме си позволили да теглим заеми", каза Борисов.

Според него е нормално този, който дава парите, да иска да знае къде се харчат и как.

"Денонощно работим, защото една цифричка дори да не се забележи и да не се отреагира, влиза в протоколите и след това става голям проблем. Двете ни основни пера са стопанска политика и кохезионна политика.

Тук има един израз - т. нар бонбонки, ако остане нещо от бюджета, да се даде на някоя от държавите, които имат проблеми. Ние сме кандидатствали за 30 млн. заедно с колегите от Словения, Белгия и Кипър. Протоколирано е и съм го входирал на съвета. Обяснил съм защо са ни важни тези пари", каза той.

Ако се запази това, което сме договорили с Шарл Мишел, мисля че за нас решенията ще са приемливи. Няма да има нито една държава, която да е доволна, по простата причина, че парите са по-малко", заяви Борисов. 
 
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!