Управляващите потвърждават за изоставане при усвояването на европейските фондове от новия програмен период 2014-2020 г. Към 18 юни разплатените средства са едва 288 млн. лв. при разполагаем ресурс над 30 млрд. лв. Усвоените за две години и половина средства са само 1,75% от общия ресурс. Това става ясно от писмен отговор на депутатски въпрос на ресорния вицепремиер по управление на еврофондовете Томислав Дончев, цитиран от БГНЕС.

По общо седемте оперативни програми от новия програмен период са сключени 956 договора на обща стойност от близо 2,8 млрд. лв., пише Дончев. От предоставената справка се разбира, че по Оперативна програма "Региони в растеж” още няма разплатени средства, ако се изключи оста за техническата помощ, т.е. за заплати на администрацията и парите за медии и реклама. Иначе по ОПРР има договорени над 200 млн. лв. за регионална пътна инфраструктура.

По ОП "Околна среда” няма платени и лев по оста "Води”, макар да са договорени 80 млн. лв. Нито стотинка не е изплатена и по оста "Прозрачна и ефективна съдебна система”, която е към ОП "Добро управление”.

Вицепремиерът информира още, че по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 са договорени 473 млн. лв., но реално изплатените средства възлизат на 240,5 млн. лв. Изоставането и по Селската програма е значително, става ясно от отговора на Дончев.

Сред причините за изоставането в усвояването на средствата се посочва забавянето, с което върви акредитацията на Управляващите и Сертифициращите органи на всяка от оперативните програми.

От друг отговор на вицепремиера Дончев пък става ясно, че едва през настоящия месец с такива органи ще се сдобият три от ключовите оперативни програми – ОП "Околна среда”, ОП "Иновации и конкурентноспособност” и ОП "Наука и образование за интелигентен растеж”.

Едва след акредитирането на тези административни структури може да стартира и подаването на заявления за междинни плащания по съответната програма.

При последната си визита в София българският еврокомисар Кристалина Георгиева, която отговаря за бюджета на ЕС, изрази притеснения от забавянето, с което страната ни се движи при усвояването на европейските фондове от настоящия програмен период.