Няма данни за пострадали българи при земетресението в Албания. България ще изпрати помощ под формата най-вече на палатки, храни, вода и т.н. Това каза пред bTV вицепремиерът Томислав Дончев.
 
Дончев коментира резултатите от срещата на българската делегация, водена от премиера Бойко Борисов, с американския президент Доналд Тръмп. „Мина много добре, отваря много големи и нови възможности“.
 
По повод някои остри коментари, свързани с посрещането на българската делегация, той заяви: „Кой с какво сако е бил, с какъв десен… Аз дали съм бил с раничка… Извинявайте, аз нямам обслужващ персонал“.
 
„Това беше по-скоро неформално посрещане. Всички официални мероприятия бяха на следващия ден“, уточни той.
 
По думите му, възможности в сфера на сигурността, енергетиката, икономическо сътрудничество след тази среща са много големи. Има заявен интерес в сферата на енергетиката, газовите проекти и АЕЦ „Белене“.
 
„След рестарта на проекта има шансове той да се случи по най-добрия начин. При условия най-близки до пазарните реалности“, каза Дончев. Според него, при осъществяване на проекта страната ни ще може да продава електроенергия на конкурентни цени.
 
„Има изключителен интерес от американска страна“, посочи вицепремиерът.
 
На въпрос дали визитата във Вашингтон е била заради покупката на самолети Ф-16, той отговори с „Не“.
 
По отношение на бъдещия натовски координационен център във Варна вицепремиерът подчерта, че не става дума за военна база. „Той ще се занимава с организация и координация при учения“, обясни той.
 
„Този координационен център не е нито предизвикателство нито заплаха за който и да е от нашите съседи. Всеки е в правото си да изгради свой координационен център“, каза Дончев.
 
По въпроса за отпадането на визите за САЩ той обясни: „Имаме политическа заявка, че това се третира като приоритет. Щом президентът на САЩ е казал, че ще работи в тази посока, аз съм убеден, че това ще доведе до успех“.
 
Дончев каза още, че Доналд Тръмп е получил официална покана да посети България: „Той изрази принципна готовност да дойде в България“.
 
Един от подаръците, които американският президент е получил от българската делегация, е членска карта за българските голф клубове. „Надявам се не само да ги види на снимки, а и да ги пробва. Те са добри“, каза вицепремиерът.
 
Той коментира и последното изказване на президента Румен Радев относно избора на Иван Гешев за главен прокурор: „Процедурата е приключила. Президентът е институция, част от тъканта на държавата. Това не е неправителствена организация“.
 
„Господин президентът има достъп до доклади и информация от всички служби. Освен да се правят намеци, когато има конкретен сигнал, той веднага да бъде предаден на прокуратурата“, заяви Дончев.