Съединените щати приветстват предложението на България за създаване на военноморски координационен център във Варна. Идеята ще подкрепи инициативата на НАТО за т. нар. адаптирано предно присъствие.

Двете страни изразяват и желание да си сътрудничат допълнително, за да засилят колективната сигурност по югоизточния фланг на НАТО. Това се казва в съвместно изявление на българското и американското правителство, разпространено след срещата на Бойко Борисов и Доналд Тръмп в Белия дом.

България ще продължи да инвестира в модернизацията на въоръжените си сили, подобряването на оперативната съвместимост и изпълнението на декларираните цели на НАТО.

Съединените щати, от своя страна, поемат ангажимент да предоставят помощ в областта на сигурността, да улеснят достъпа до модерни отбранителни технологии, както и да разширят обхвата на военните учения и обучението.

Съединените щати оценяват високо лидерството и ангажимента за споделяне на финансовата тежест на България, чиито разходи за отбрана надхвърлят два процента от БВП тази година. България също така планира в дългосрочен период да изпълни обещанието си за разходи за отбрана като член на НАТО до 2024 година.

Нашите въоръжени сили са обединени  в защита на свободата и очакват да засилят  своите отбранителни и възпиращи позиции по източния фланг на НАТО, включително и Черно море, което е от особена важност за евроатлантическата сигурност.

В комюникето се посочва още, че Съединените щати и България извличат взаимна полза от съвместните учения и другите начини  за оперативно използване от страна на САЩ на учебния полигон „Ново село“ и авиобаза „Граф Игнатиево“ и възнамеряват да проучат начини  за по-нататъшно развитие на възможностите ни за съвместни учения в бъдеще.

Съединените щати и България също така възнамеряват да продължат сътрудничеството си за унищожаване на излишни конвенционални оръжия.

Съединените щати оценяват високо неотдавнашното закупуване на осем изтребителя F-16 от България и усилията на страната да модернизира въоръжените си сили. България благодари на Съединените щати за подкрепата при тази придобивка. Съединените щати и България планират да задълбочат своето партньорство в отбранителната индустрия и технологии.

Ангажираме се да развием  допълнителни партньорства в областта на отбранителната индустрия и технологии, които са от решаващо значение за регионалната отбрана и възпиране, включително като продължаваме да улесняваме достъпа до високотехнологични отбранителни технологии и въоръжение, които Съединените щати считат за налични, гласи заключителният военно техническите акцент от комюникето.