Със сигурност арестът и оставката на министър Нено Димов създава трус в кабинета. Несериозно е да се твърди обратното. Ако има данни, че някой не си е свършил работата, службите трябва да действат, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Той добави, че правителството не е разполагало с предварителна информация, че въпреки намаления обем на язовира, министърът е продължавал да подава вода към 2-те дружества.

"Процесът по контрол на водните количества завършва на бюрото му. Но той започва от някъде другаде. Ако бяха взети мерки в средата на лятото, можеше да не се стигне до тази ситуация, да не се стига до режим. Водната криза можеше да бъде избегната”, посочи той пред bTV.  

 Дончев добави, че правителството е научило за случващото се, когато кризата вече е била факт.

„Не мога да си представя шеф на ВиК дружество, всички отговорни лица – нивото на язовира спада, защо няма поискана среща с министър, с премиер? Всичко това се случи, след като водната криза настъпи”, каза още Дончев.

„Нено Димов не беше задържан в центъра на София. Беше изведен за разпит, по-късно бе арестуван. Пътят от министерското бюро до подсъдимата скамейка понякога е много къс. Не отивам всяка сутрин на работа с тази мисъл”, уточни той.

На въпрос възможно ли е Петя Аврамова да е следващия министър, който ще бъде сменен, той заяви, че това е работа на премиера. Ако имам някакви забележки към работата, ще й ги кажа лично, уточни вицепремиерът.

„Смените са част от политическата динамика. Цели правителства са падали от натрупано обществено напрежение. Има определена обществена реакция и трябва да се реагира”, подчерта Дончев.
 
„Редно е новият министър на екологията да е от квотата на ВМРО", каза още вицепремиерът Дончев. 
 
„Правим всичко възможно, критични са следващите месец-два. Редно е да се извиня на засегнатите. Това, което се случва, е комбинация от стихиите на природата и стихиите на човешката безотговорност”, обобщи той. 

Вицепремиерът коментира и официалното откриване на газопровода "Турски поток", на което присъства и българският министър-председател Бойко Борисов. По думите му тръбата означава повече газ за България. "Опитваме се да извлечем максимум ползи от това, че сме разположени на кръстопът.

Позицията на Дейвид Хейл, че са САЩ против и "Турски поток" не е новина. Ние спазваме всички изисквания, това може да осигури доставки на газ от Турция до Сърбия", каза той.