"Съкращения в държавната администрация ще има. Администрацията в България далеч не е от най-многобройните в Европа. Тя е оразмерявана обаче за други епохи: когато комуникациите са били по-слаби, технологиите са били по-малко, а хората - повече." Това коментира в студиото на "Лице в лице" заместник министър-председателят Томислав Дончев.

"Ние имаме звена, които са преоразмерени и други, където броят на заетите е по-малък от натоварването. При съкращение в преоразмерението няма да се усети, но там, където има недостиг - да", каза още той.

Дончев обясни, че първо ще решават самите министри с колко човека могат да се разделят.

"Още нямам информация от всички ведомства, но започваме с 1600 щатни бройки. Този процес ще продължи. През март, април ще правим функционални анализи. Ще видим къде има неизлишни бройки. Ще редуцираме звена в министерство и агенция с една и съща функция. Ще продължи процесът на оптимизация. Цели звена ще се окажат излишни. Тези 1600 са факт от първата вълна. Това е малко под 2%. Може да се окаже и по-значим процентът, но прецизен анализ ще има напролет. Още две министерства очакваме да заявят. Има напрежение, никой не иска да съкращава", заключи той.