Ние от ГЕРБ се опитваме в отношенията си с другите партии и институции да не влагаме много емоции. Ако водим политиката само от емоции, няма да сме в състояние да произвеждаме политическа продукция. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев пред bTV.

На въпрос кои са потенциалните партньори на ГЕРБ той отвърна: "Ние сме го анализирали - винаги преди избори или по време на изборния процес българите са си представяли коя е възможната коалиция. Сега се боя, че не си представят никаква и може да се стигне до безизходица, подобна на лятото миналата година". 

„Продължаваме промяната“ не се изглеждат като потенциален партньор към момента, посочи Дончев.

По думите му, ако забележат промени в поведението им и по-адекватна политическа реторика това може да се промени. За да е възможно партньорството, е нужна еволюция в управленския потенциал, допълни Томислав Дончев.

Той каза, че с „Демократична България“ нямат значими различия.

„Колкото и да е трудно, ако стигнем до такава ситуация, трябва да се водят разговори с тях“, отбеляза Дончев.

Според него коалиция с ДПС няма да бъде приета от симпатизантите на ГЕРБ, а с БСП имат решение на конгреса, че коалиция не е възможна. 

Дончев коментира размяната на послания между Бойко Борисов и Кирил Петков и отговори на въпроса има ли бъдещо сътрудничество между тях.

"Винаги досега сме избирали партньори от коалиция "за", т.е. какво можем да направим за, да овладеем кризите, да подновим инфраструктура и т.н. Ние в коалиция "против" е сигурно, че няма да участваме. Ние можем да дресираме и възпитаваме емоциите си. Не мога да ви отговоря на този въпрос. Нека видим каква ще е волята на народа. Обещавам първите часове пред изборите да можем да отговорим по темата". 

Той коментира и темата "Газпром" така: "Ако махнем емоциите, за жалост последните месеци "Газпром" е ненадежден доставчик на газ и това е проблемът - да получаваме количество на надеждна цена, не можем да разчитаме на този доставчик, понеже няма гаранция че доставките ще продължат. Не можем да подложим хората на този риск".

На въпрос как се затоплиха отношенията между ГЕРБ и президента, Дончев отвърна: "Ние сме били съвсем последователни в опозицията си, подкрепяли сме някои неща относно правителството, но не сме спестявали и критика. Исторически отношенията ни с Радев са били много сложни, имало е взаимно упреци неведнъж".

"Ние критикуваме, когато има повод и причина. Ние не се водим от максимата, че "този ни е политически опонент и трябва да го мразим". Като има повод и причина, добре, но последните месеци Радев не ни е дал поводи", каза той. 

Относно твърденията, че пак има хора от ГЕРБ на високи постове в служебното правителство и се връща моделът ГЕРБ-ДПС, Дончев заяви: "Аз модела ГЕРБ не го знам, а модел ГЕРБ-ДПС няма. Моля да ми обясните това. Никога не сме управлявали с ДПС?! Питам също кои са хората от ГЕРБ на високи позиции? Това е служебно правителство, сформирано по волята на президента".

 


 


 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук