Ние ще направим всичко възможно да организираме референдум за промяна на държавното устройство от парламентарна към президентска република и това, което се случва в този парламент е ярко доказателство за това, колко е необходимо това. Защото в момента по ред причини се получи така, че ние не сме в този парламент и не могат да си измият ръцете с нас за това, че този парламент всъщност е безсмислен в това му съдържание по начина, по който се избира. Толкова раздробен, без обща цел и без обща визия. Те не могат да изберат един председател, а как ще изберат правителство?“.

Това каза зам.-председателят на ПП „Има такъв народ“ Тошко Йорданов, който се срещна в Плевен със симпатизанти на партията, цитиран от Дарик.

„Проблемът не е толкова в самите партии, а в начина, по който се избират депутатите и в начина, по който е структурирана държавата.

Затова ще попитаме хората, дали една президентска република ще свърши по-добра работа при ситуацията в момента в България.

Всъщност, ние не сме някакъв уникален случай в света. След Втората Световна война Франция попада в същия политически тупик и преминава в президентска република и както виждаме в момента разликата между Франция и България е „от Земята до Луната“.

Президентската република дава състояние на една стабилност и приемственост. Затова ще попитаме гражданите и ако ни подкрепят, това ще се случи, а ние в следващия парламент ще сме гарант, че няма да бъде унищожен поредният граждански вот“, каза още Тошко Йорданов.

Според него в България предстоят предсрочни избори: „Предполагам, че ще има предсрочни избори, защото при това, което наблюдаваме като депутатско съдържание е по-добре да има предсрочни избори, отколкото да имаме едно лицемерно присъствие, което е направено с цел „ако може малко да открадне“ от парите от Европа през „Плана за възстановяване и устойчивост“, каза Тошко Йорданов – зам.-председател на ПП „Има такъв народ“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук