Водачът на парламентарната група на „Има такъв народ“ (ИТН) Тошко Йорданов демонстрира различно отношение към съпредседателя на „Продължаваме промяната“ (ПП) Кирил Петков, пише "Флагман".

Преди изборите Йорданов бе заявил, че не одобряват Петков да е министър, понеже излъгал, когато е декларирал, че няма чуждо гражданство. В момента ИТН и ПП са част от управляващата коалиция. Кирил Петков пък е не просто министър, а министър-председател.

Днес той бе изслушан в Народното събрание по темата Северна Македония по инициатива на ГЕРБ. След това парламентарните групи имаха възможност да изразят становища.

Даниел Митов от ГЕРБ, разбираемо, разкритикува премиера.

Тошко Йорданов обаче се обърна към Кирил Петков: „Тук част от присъстващите Ви поканиха и нямаше никакво значение какво ще кажете, защото това, което каза г-н Митов от името на парламентарната група на ГЕРБ, е написано и напечатано и това явно е направено, преди да кажете каквото и да било.“

Йорданов направи сравнение между сегашните управляващи и бившия премиер Бойко Борисов и ексвоенния министър Красимир Каракачанов – лидер на „войводите“ от ВМРО.

„Първо, г-н министър-председател, благодаря Ви, че сте тук – не толкова да се включа и аз в общия хор на благодарности, а просто защото сравнението между Вас и премиера на ГЕРБ, който не си даваше труда изобщо да стъпи в тази зала, е... очеваден. 

Тогава по темата с Македония говореше един „войвода“ от Русе, „македонец“ от Русе. Това беше основно експертизата“, коментира Тошко Йорданов.

По думите му темата Македония е изключително чувствителна за българския народ заради нашата историческа съдба и това няма как да бъде неглижирано.

„Факт е, че взаимоотношенията между двете държави бяха до точката на замръзване. Факт е, че нашето мнение в Европейския съюз не бе добре обяснено от предишните управляващи. Факт е, че всичко това е изключително негативно и Ви поставя в много тежка ситуация оттук нататък.

Така че всякакви усилия в тази посока би трябвало да бъдат подкрепяни. Ние смятаме, че засилването на икономическите връзки, културните, ако щете, и човешките връзки между двете държави наистина ще доведат до спадане на напрежението.

От друга страна, заради цялата история и жертвите, които сме дали, и заради историческата истина ние, както много добре знаете, като Ваш коалиционен партньор, ще държим да има юридически гаранции за гарантиране правата на българите, на българските граждани, на гражданите на Северна Македония с българско самосъзнание в тази държава.

За нас за момента една такава гаранция е вкарването на българите като държавотворен народ в македонската конституция и ние смятаме, че това е нещо, което трябва да се случи, преди да отпушим процеса им към присъединяване към Европейския съюз.

Също така сме убедени, че тези два процеса трябва да вървят паралелно. Фиксацията само в едното или само в другото не е работещо.

И може би това е хубавото на така сформираната в момента управленска коалиция – че вървим в една посока и имаме различни акценти като приоритети, но въпреки всичко вървим в една посока, водим диалог и ние сме убедени, че в крайна сметка в съвсем скоро време резултатите ще бъдат различни, без да се отстъпва от българските национални интереси“, каза още водачът на ИТН в парламента.