Основната задача на едно служебно правителство е осигури честни и прозрачни избори, ние няколко пъти заявихме, че Калин Стоянов и неговият екип не могат да ни осигурят такива. Това обяви председателят на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков след консултациите за служебен кабинет при президента Румен Радев.

Божидар Божанов от ПП-ДБ посочи, че по техните данни, с поне 35 хиляди са се увеличили купените гласове по времето на Калин Стоянов.

"Смятаме, че процедурата по консултации е именно заради това, а не само да си разменим любезности", коментира още Божанов.

Радев притисна политиците, заплете голяма мистерия с новия премиер БЛИЦ Live

Ген. Атанас Атанасов коментира, че такъв прецедент вече е имало - с отказа на Радев да назначи Даниел Митов за външен министър, което стана ясно от и в рамките на консултациите.

От "Възраждане" смятат, че 20 октомври е подходяща дата за изборите, но посочиха, че за тях няма подходящ кандидат за премиер.

Нито един министър от служебния кабинет не бива да бъде отново министър, смятат от партията. На въпрос на журналисти има ли министри в настоящото служебно правителство, които не бива отново да бъдат служебни министри, лидерът на партията Костадин Костадинов отговори с „нито един от тях“. 

"За нас няма подходящ кандидат. Дали Главчев има шанс или не – може да каже само и единствено Румен Радев", посочи Костадинов. "Нашето мнение е, че този парламент е изчерпан, вреден", допълни той.

След консултациите от ИТН заявиха, че срещата е била "проформа" и е била по-скоро за спазване на конституционната процедура.

"Въпросът е дали тези избори ще ни дадат алтернатива - след като всички сили се обединиха около нашите приоритети, накрая политическото лицемерие надделя. ИТН успя да върна разума и диалога в парламента, надявам се, че след изборите ще се разбере дали има умни политици или не", заяви Станислав Балабанов от ИТН.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов заяви, че критиките на ПП-ДБ към Калин Стоянов не са основателни, след като 9 месеца той е стоял на сайта на ПП като техен кадър.

"Този смешен плач в момента - Калин Стоянов, Калин Стоянов... Те избраха Калин Стоянов, те го промотираха като свой избор, той им стоя на сайта и сега, колеги, плачат за него. Толкова им е капацитетът. Казвам, че в коалицията ПП-ДБ, за да няма правителство, не са виновни ДБ", категоричен бе Йорданов. 

 

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ