Вече никой не се надява на чудо, като че ли преди случая с ПП-ДБ имаше повече желаещи за третия мандат.

Това мнение изразиха в ефира на Нова ТВ политическите анализатори Елена Дариева и Стойчо Стойчев

По техни думи формирането на мнозинство изглежда невъзможно и желанието на групите се охлажда. 

"Румен Радев го е давал мандата на БСП или ИТН напоследък. В последните дни се затоплят отношението между новото ръководство на БСП и Радев, но по-скоро той ще се спре на ИТН. Те са инициатори на референдум за президентска република. Те имат най-големи шансове", смята Дариева.

Това би било правителство на споделената безотговорност, като партиите ще се скрият зад най-малката от тях. такова правителство не би било полезно. ГЕРБ предложи кабинет - отхвърлен, ПП-ДБ предложи декларация - отхвърлена.

Сега отиваме в хипотезата най-малката партия да предложи нещо, което всички да подкрепят. По-добре този парламент да приключи възможно най-бързо. Да се насрочат избори на приемлива дата - през есента. В този парламент никой няма да носи никаква отговорност, ако ИТН състави правителство, могат да си правят каквото искат и няма да има виновни", смята Стойчев.

"Желанието за гласуване на хората прогресивно намалява. Ако изборите са през ваканционно време ще има тотален крах. Последните избори бяха с най-ниска активност и позволи на сили с под 100 хил. гласа да влязат в парламента.

С масово негласуване нараства процента на купения вот. За да се сформира мнозинство няма да са достатъчни дори три групи. Все пак се отваря път на разговорите. Единствената надежда, дори и много малка, че партиите са отворени за разговори", каза още Дариева.