Много са сигналите, въпросът е дали някой може да ги прочете. Не стремежът към власт е най-важен, не личното его. Време е да се сложи край на политическото противопоставяне.

Това заяви в ефира на Нова телевизия Томислав Дончев, заместник-председател на ГЕРБ и депутат.

„Това е човек с най-благородната професия и може да се окаже в ролята на лечител на болната политическа система“, каза той.

„Липсата на политически опит в конкретната ситуация може да се окаже позитив. Смисъл на политиката е да се произвеждат добри положения за хората, а не състезание по надвикване и обиди. Проф. Габровски е ръководител и учен, освен че е уважацан лекар. Това е важно, когато говорим за публични политики“, каза той.

„Репутацията на ГЕРБ е отлична, доколкото си спомням спечелихме изборите. ПП имат проблем с репутацията, защото си влошиха резултата“, каза Дончев.

Той заяви, че ще бъде направен опит за още един цикъл от разговори с партиите в парламента, поне който се отзове.

„Направихме всичко възможно в тези два месеца, ще направим сичко възможно и през тази седмица. Ако получи достатъчно подкрепа, това ще е добре за България. Би позволило малко да стихнат политическите страсти. Партиите да се фокусират върху важните неща. Правителството може да внесе бюджет за 2023 година и би позволило да преминем с минимум щети през кризите“, каза той.

Дончев каза, че проф. Габровски ще избере сам с кой първо да говори. Според него е добре да се започне с най-голямата политическа група, но решението си е на професора.

По думите му е важно да има кабинет с експертен профил.

„Политически необагрени личности трябва да бъдат част от кабинета. Все пак това решение ще вземе проф. Габровски. Той може да разчита и на нашата помощ“, обеща Дончев.

„Всичко зависи от неговата воля. Трябва да си сформира екип, който да е в състояние да работи“, добави той.

Дончев каза, че не е обсъждано с Габровски дали кабинетът му ще е за определен период и какъв би бил той: „Не е сериозно и не е уважително да се обсъжда период обаче, който е по-кратък от една година“, каза той.

Дончев разказа, че не е говорено с проф. Габровски дали одобрява темата за хартиените бюлетини. „Тя не е най-вълнуващата тема за българите. Има война, енергийна криза, икономическа криза, опасност от бедност, политическа криза, бюлетините не са важни“, каза той.

„Обичайно премиер трябва да стане лидерът на победилата на изборите политическа сила. Заради политическото напрежение обаче и кризата, решихме да процедираме така. Ние имаме богат управленски опит, Габровски може да ползва целият ни потенциал“, каза той.

Дончев призна, че не знае дали все пак кабинет на професора ще успее: „Сега ще се види дали другите партии ще могат да потиснат егоизма и егото си. Ако някой има ключа за кабинет, това е проф. Габровски“, каза той.

„Хубаво да играем мъжки, нямаме дефицит от мъжественост. Мисля си, че всички лидери в парламента, трябва да спрат да тропат с краченце и да се фокусират за това, за което са ни пратили хората. Това е да произвеждаме решения в тяхна ползва. На повечето хора вече им е гнусно и тъжно от скандалите в парламента“, каза Дончев.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук