Преди броени минути премиерът Бойко Борисов направи изненадващо изказване пред журналисти в Брюксел, в което коментира евровота и оставката на Корнелия Нинова. Министър-председателят изтъкна, че предстои чистка в редиците на ГЕРБ, като изтъкна, че в Добрич и Плевен ще "чисти всичко до корен". 

Борисов не даде повече подробности за намеренията си, но конкретните данни от ЦИК за представянето на ГЕРБ в Добрич и Плевен на изборите са достатъчно красноречиви.

По официални данни на ЦИК, при обработени 100% СИК протоколи, БСП води с 25,90%, следвана от ГЕРБ с 22,79% и ДПС с 22,00%. Тук прави впечатление инфарктната разлика с по-малко от 1% във вота между ГЕРБ и ДПС. Само няколстотин гласа делят двете партии - ГЕРБ имат 10 433, а ДПС - 10 070.

 



Припомняме, че именно от структурите на ГЕРБ в Добрич гръмна скандала "Суджукгейт". Главната роля в него бе вече бившия депутат от ГЕРБ - Живко Мартинов. Твърди се, че Мартинов е налагал натиск върху МВР, прокуратурата и други институции в областта, а търговец на месо е бил изнудван да даде 4 тона суджук. Обяснението за това било, че са за премиера Бойко Борисов.

Разследването доказа, че до премиера Борисов не достигнал нито килограм от суджука, а Мартинов впоследствие подаде оставката си като депутат. Към момента срещу Мартинов се води досъдебно производство за изнудване и ако бъде признат за виновен може да получи от 5 до 15 години затвор, глоба от 5000 до 10 000 лева, както и конфискация на имущество.


Другата област, в която Борисов смята изцяло да смени стратегията, е Плевен. Там, по официални данни на ЦИК, БСП води с 30,52%, докато ПП ГЕРБ е получила 26,88% от гласовете. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!