„Има феномен в тези избори и това е изключително ниската изборна активност. Под 2 млн. избиратели гласуваха. Това би трябвало да бъде червена лампа за всички политически партии. Г-н Борисов доста често слуша и внимава какво казвам. Той направи няколко хода, които му помогнаха да преодолее огромната загуба, която се очертаваше”. Така в ефира на „Здравей, България” социологът Кольо Колев коментира резултатите след края на евроизборите.

Според политолога доц. Стойчо Стойчев социолозите използват методи, които не са прогностични. „Нещата, които те дават като моментни нагласи не могат да бъдат използвани като прогнози. Проблемът при нас е, че ние винаги ги представяме като прогнози. След това има очакване те да се изпълнят. Другият проблем, е че прогнозите се използват за правене на пропаганда и политика”, поясни Стойчо Стойчев.

По думите на Кольо Колев не би трябвало да има прогнози преди 17.00 ч. „Всеки професионалист ще ви каже, че числата до този момент се менят страшно много. Но след 17.00 ч. няма технологично време нещата да се променят особено. Едва ли всички масово ще тръгнат да гласуват след това”, каза още Колев.

По думите на Стойчо Стойчев е погрешно да се сравняват евроизборите с националните.