Днес в Народното събрание (НС) се проведе първата лидерска среща между коалициите ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. БЛИЦ припомня, че това, което направи впечатление на всички, е че лидерите на партиите не си стиснаха ръцете в началото на разговорите, а направо седнаха на местата си.

Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Именно това озадачи всички. Все пак срещата протече и мнозина я описаха като „ползотворна и в добър тон“.

Ще има ли правителство?! Борисов обяви, че са си простили с Петков, ето какво отговори той БЛИЦ TV

Даниел Митов от ГЕРБ обаче реши да коментира липсата на ръкостискане между Бойко Борисов, Асен Василев, Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов.

„Може би липсваше тази част от ритуалността, но имаше добър тон“, каза Митов пред БНТ.

Според Митов и двете преговорни групи са били с ясното съзнание, че предстоят тежки решения.

„Да се постигне нещо след период на такава тежка конфронтация е трудно. Стъпките са бавни, но ще ги извървим“, каза Митов. 

Коментира и че е радостен, че на днешната лидерска среща съпредседателя на „Продължаваме промяната“ (ПП) Асен Василев е заговорил за управленска програма.

„Ние днес видяхме човек, който от нещата, които каза, с когото може да се разговаря по сериозните приоритети“ – така Митов коментира Василев.

Митов призна, че е необичайно първият да пита втория какъв състав на кабинет би предложил, но е логично в настоящата ситуация, в която ПП-ДБ отказват да дадат подкрепата си за ГЕРБ-СДС в първия мандат.

„Подобни оферти са проблемни и нерационални“, коментира той.

Митов попита дали ПП-ДБ са говорили с останалите формации в парламента. И уточни, че ДПС са вечните им критици, че с БСП са бивши партньори, но и нямат достатъчно депутати, „Възраждане“ вече заявиха, че няма да дадат подкрепа на никого, а пък „Има такъв народ“ (ИТН) на практика свалиха кабинета „Петков“.

Членство в еврозоната и Шенген, 3% дефицит в бюджета, но без да се вдигат данъците - това са приоритетите, около които са се обединили двете формации. 

Според Митов обаче трябва правителство с „тежки фигури“, който да ги отстояват.

Той каза, че в днешния разговор е имало разбиране, че трябва да се действа бързо. И това било възможно, ако има нужната воля: „Колко бързо могат да вземат решения от коалицията ПП-ДБ - не знам“.

Митов отрече ГЕРБ да е зачеркнал първия мандат. И обясни, че докато не се изчерпат всички възможност и в преговорите с хората на Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов, няма да предприемат други стъпки.

„Програмата минимум е да се осигури някаква сигурност през бюджет“, каза депутатът. Той отрече да се водят разговори, извън официалните, между формациите.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес и Бойко Борисов очаква да се случи след срещата с ПП-ДБ.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук