„Има такъв народ“ ще предложи Гроздан Караджов за министър на транспорта, пише Tribune.bg.

Караджов бе депутат от Реформаторския блок в 43-ото Народно събрание. Името му нашумя с обвинението за длъжностно присвояване по разследване за източването на Telenor. 

Непотвърден списък: Вижте част от проектокабинета на ИТН!

Припомняме, че в периода 2011 г. - 2012 г. Държавното обвинение бе събрало доказателства, че Гроздан Караджов, като собственик и управител на търговско дружество, е сключил три договора с „Космо България Мобайл” ЕАД на обща стойност над 5,545 млн. лева, но по тях тях не е имало изпъление.

Разследването по случая е започнало по сигнал на "Теленор" за който съобщи и норвежкият икономически вестник Dagens næringsliv.

В прокурорското обвинение се твърдеше, че Гроздан Караджов е сключил тези договори, като умишлено е улеснил главния изпълнителен директор на "Космо България Мобайл" ЕАД да присвои над 5,545 млн. лева.  

БЛИЦ припомня, че неотдавна, вече като депутат от ИТН, Гроздан Караджов остро критикува служебния вътрешен министър Бойко Рашков за нападките му срещу журналисти. Ето какво написа той на 19 май във фейсбук: 

Оставка или освобождаване?

В цивилизованите държави предпочитат да назначават за министри на силовите ведомства цивилни лица – в името на гражданския контрол. В #България вече и служебният премиер е бивш военен! Силовак е и вътрешният министър, като бивш следовател. Той грубо си позволи да заплашва журналисти, защото не хареса въпросите им.

Каквито и да са въпросите на журналистите – умни, глупави, неудобни или провокиращи, интервюта се вземат със съгласието на интервюирания. Никой не е завел насила полицейския министър в студиото на bTV.

Не е добре, ако един министър не може да каже откъде е дошла шефката на кабинета му. Не е добре, ако спори с журналистите и се ядосва, вместо да убеждава аудиторията, която го гледа/слуша. Защото аудиторията се пита каква е причината конкретни въпроси да изкарват извън релси министъра, вместо спокойно да каже:

„Няма никакви обвързаности с Божков!“ Ако не иска да отговаря на въпроси на журналисти, да стриймва в социалните медии изявленията си – нагледали сме се на такива изпълнения.

Тази вечер въпросният казал, че съжалява за постъпката си без дори да се извини на интервюиралите го и на гилдията като цяло. Уви, остава му само една достойна постъпка – #оставка!

Не споменавам името на този министър - защото отговорността носи този, който го е назначил. Само той може да го освободи. А този, който го е назначил, обяви наскоро, че със служебния кабинет се връща държавността. Точно такава държавност не ни е нужна. ДОСИЕ: 

Гроздан Караджов завършва Първа английска езикова гимназия в София и специалност „Право“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализира бизнес мениджмънт в телекомуникации в Токио, Япония. 

Активен участник в студентските протести през 90-те години. Председател на Независимото студентско дружество в Юридическия факултет на Софийския университет и съпредседател на Федерацията на независимите студентски дружества. Съосновател и национален координатор на Българско сдружение за честни избори.

Професионалната му кариера започва във фондация „Отворено общество“ – София, където последователно заема длъжностите „програмен координатор“, „главен секретар“ и „програмен директор“.

В периода 1996 – 2011 г. е главен секретар на Комитета по пощи и далекосъобщения, главен секретар на Министерство на транспорта и съобщенията и председател на Съвета на директорите на БТК. В периода 1998 – 2003 г. е член на Надзорния съвет на Българска пощенска банка и член на Съвета на директорите на RILA SOLUTIONS.