Сериозен дисонанс на идеи и позиции демонстрираха само за последните два часа представителите на Реформаторския блок. Първо стана ясно, че Радан Кънев и ДСБ не са присъствали на Изпълнителния съвет на Реформаторите, състоял се тази вечер. Вместо това хората на Кънев излязоха с декларация, в която заявяват, че не биха поощрили избирателите си да подкрепят на балотаж нито един от кандидатите, които остават в надпреварата.
След като научи изборните резултати обаче Божидар Лукарски, икономически министър в Кабинета и лидер на СДС, заяви категорично, че Реформаторите ще подкрепят Цецка Цачева на Втори тур на президентските избори.

Последва реакция от страна на кандидата за президент на Реформаторски Блок Трайчо Трайков. Той се опита да завърти поредна интрига, като се опълчи на Лукарски. Вместо като коалиционен партньор Реформаторският блок да подкрепи кандидата на ГЕРБ, Трайков отиде в другия полюс. Така изневери двапъти, първо на Блока и след това на правителството. Ето какво измисли кандидат-президентът, който не успя да се класира за балотажа:

"С изненада научих за изявлението на г-н Лукарски, че съм се съгласил да дам подкрепа за кандидата на партия ГЕРБ. Искам ясно да заявя, че не съм дал подкрепата си за нито един от участниците в балотажа и смятам за почтено всеки да изказва собственото си мнение, а не да спекулира с чуждото."