Бяха обсъдени трите законопроекта за актуализация на бюджета. Като цяло актуализацията включва антикризисните мерки, плюс актуализация на пенсиите, като беше предвидено както и данъчни облекчения. Становищата бяха разнопосочни. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев след края на тристранния съвет, на който заедно със синдикати и работодатели беше обсъдена актуализацията на бюджета. 

От БСК съобщиха, че са изразили становище по отношение на подкрепа по част от мерките. „Това, което не видяхме в предложената актуализация за бюджета, е гаранция за продължаване на компенсациите за електроенергия за небитовите потребители. Нямаше достатъчно подробен анализ до колко тези мерки ще повлияят върху темпа на инфлацията”, заяви Станислав Попдончев.

От АИКБ заявиха, че не подкрепят предложението за изменение на закона за бюджета на ДОО. „Предложеното увеличение на пенсиите дебалансира системата. Такъв дисбаланс се наблюдава последните години. По отношение на държавния бюджет също се въздържахме от подкрепа. Изразихме подкрепа по отношение на управление на държавния дълг”.

Любослав Костов от КНСБ заяви, че синдикатът не подкрепя и трите бюджета. „Не виждаме политика по доходите и това е нашето основно притеснение. Няма ръст на минималната заплата, няма предвиден ръст на доходите на хората в бюджетната сфера по начина, по който ние настояваме.

Има изключително много напрежение в нашите структури. Може да се стигне до браншови протести, които КНСБ ще подкрепи. Смятаме, че ще държавата ще събере повече приходи и че инфлацията ще е по-висока”, каза Любослав Костов.

КТ "Подкрепа" е подкрепила законопроекта за ДОО, защото имало гарантирано увеличение на пенсиите. Синдикатът предложил минимизиране на сивата икономика и нерегламентирания труд.

"За държавния бюджет няма никаква политика по доходите. Очевидно е, че антикризисните мерки са по-скоро палиативни. Такива мерки като 25 ст. за горива са полезни, но те няма как да редуцират натрупалите се вече увеличени цени", поясни Ваня Григорова.