„Актуализацията на бюджета в момента решава базов проблем. Въпреки, че  икономиката в последните четири месеца е с позитивен растеж, инфлацията застрашава хората с най-ниски доходи. Акцента на актуализацията е да покрием именно тези хора. Нашето обещание е да няма никой под линията на бедност и искаме да си го изпълним. Това е първият ни приоритет". Това заяви премиерът Кирил Петков след събранието на Националното сдружение на общините.

По думите му „работодателите знаят, че това, което е обещано, ще бъде изпълнено”.

„Допълнителните средства, които се акумулират в енергийната система, ще бъдат върнати обратно на бизнеса”, поясни министър-председателят. 

„България следва правилата на Европейския съюз (ЕС). Няма да бъдем тези, които нелегално да пускаме нечий външни министри, само защото си мислят, че имат това право.

Има си закон и правила. Ние ще бъдем партньор в ЕС, от който не може да се очакват такива неща”, каза Петков за това, че България преди дни не пусна самолета на Лавров във въздушното ни пространство.

Премиерът коментира и ареста на македонския певец Ламбе Алабаковск, който е задържан заради палежа на българския културен център в Битоля. По думите му това е недопустимо действие. 

„Това, което се случва по тази тема... аз съм доста доволен напоследък в нашите разговори, защото Европа започна изцяло да разбира проблематиката и да защити нашата позиция. Френският президент Макрон в този момент се опитва да види дали ЕС може да бъде гарант за изискванията, който България е поставила”, каза Петков по повод преговорите между България и Северна Македония.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!