Общинският лидер на БСП във Враца Цветелина Дамяновска да поеме политическата отговорност за провала на местните избори - затова настояват редови социалисти, шокирани от резултатите в неделя, пише "Конкурент".

Столетницата се срина да унизителните 3 172 гласа, което е 11.85% от отишлите до урните малко над 33 хиляди души. В същото време ГЕРБ събра 3 пъти повече - 10 897 гласа.

Но поражението от 1:3 в надпреварата за листата е нищо в сравнение с резултатите за кмет, където кандидатът на БСП Момчил Младенов привлече вниманието на 4 507 души и беше пометен от Калин Каменов с 23 278 гласа или казано на футболен език поражението тук е 1:6.

Невижданият погром е предизвикал огорчение в червените редици, но и твърдата увереност да изгонят Дамяновска от общински шеф. Единственото, което ги спира от по-крайни и незабавни действия е, че по устав всеки може да е начело на организация в два пълни мандата.

През януари догодина изтича вторият мандат на червената лидерка и повече другари се притесняват, че ако сега тя хвърли оставка, догодина ще е първият кандидат за властта и ще трябва да я търпят още няколко години.

Огорчението при социалистите се дължи на факта, че при управлението на Дамяновска БСП се превърна от основен политически играч, от когото зависи настоящето и бъдещето на хиляди врачани, в джудже, което се задоволява с 5-6 места в местния парламент и немощна опозиция на ГЕРБ, гласуваща често в полза на статуквото.

Враца отдавна не е червен бастион, а онези, които помнят управлението на успешните червени кметове Румен Стоманярски, Войслав Бубев и Николай Иванов, не виждат как партийната организация ще си върне водещата роля.