Мерките в Наказателния кодекс срещу домашното насилие са навременни. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева по време заседанието на Правна комисия, където бяха представени мотивите на промените в Наказателния кодекс, свързани с предоставяне на всеобхватна и широка защита на жените и децата – жертви на домашно насилие и всички форми на агресия срещу тях, предаде агенция „Фокус“.

„В тази връзка се предлага криминализиране на всички форми на насилие, респективно въздействие по отношение на извършителите им, посредством най-тежката форма на държавната принуда, каквато безспорно е наказението“, допълни още Цачева.

Караянчева заговори за голямо зло, което ходи из България и отсече: Убитите Дарина и Никол са последните, които са чули... 

Министърът уточни, че към телесните повреди в Наказателния кодекс се допълват случаите, в които домашното насилие ескалира до посегателство срещу живота или здравето на лицата. „Към настоящия момент тези престъпления са квалифицирани с оглед особеностите на предмета, когато са извършени срещу майка, баща, биологично дете, бременна жена, малолетно или непълнолетно лице или лице в безспомощно състояние, като не са включени случаите на насилие и насилствени дейности срещу бивши или настоящи съпрузи“, каза министърът на правосъдието.

Тя отчете, че предвид факта, че домашното насилие в интимните отношения най-вече са проявва под формата на физическо насилие между настоящи и бивши съпрузи, правилно законодателят е приел, че се налага в Наказателния кодекс да бъде създадена законова гаранция, че физическото насилие, извършено срещу съпрузи, ще бъде по-тежко наказаумо“, допълни още министър Цачева.

Тя допълни, че склоняването към самоубийство, отвличането, противозаконното лишаване от свобода, принудата, заканата с престъпление се въздига извършването на деянието в условията на домашно насилие. Цачева уточни, че с предложенията е дошло време средната телесна повреда също да бъде преследвана в производство по общия наказателен ред с повдигане на обвинения по оторизираните по НПК органи.

Тя уточни, че идеята е зад жертвата да застане с цялата си строгост държавната машина, която да предотврати възможността за възмездие. „Правилно от вносителите е отчетен и факта, че в Наказателния кодекс до момента, в нашата правна система липсва кримиинализиране на психическото насилие като конкретна форма на насилие над пострадалия“, допълни още министърът.

Според нея не по-малко страшно се оказва психологическото, когато то е трайно и води до неблагоприятни последици за жертвата с отключване на заболявания, които трудно се лекуват. "Приветстваме предложението да бъде криминализирано занапред и психологическото насилие върху жертвата", допълни още тя.