След отказа за започване на преговорите за членство със Северна Македония от страна на ЕС в региона започна да се възвръща отпечатъкът на евроскептицизма.

Това предупреждава в декларация Евро-атлантически център за сигурност.

Последствията ясно очертават геополитическото разместване в региона. В същото време на власт в Скопие може да дойде анти-българско правителство. Подобен сценарий е в ущърб на България.

Така този теоретичен спор в Брюксел може да има реални негативни последици за влиянието, сигурността и позиционирането на България на Балканите, предупреждава Центъра на Цветан Цветанов.

Декларация относно блокирането на започването на преговори за членство в ЕС със Северна Македония

След отказа за започване на преговорите за членство със Северна Македония от страна на ЕС в региона започна да се възвръща отпечатъкът на евро-скептицизма.

Македонското общество се почувства предадено от стара Европа. В името на разрешаването на емоционално натоварени исторически въпроси (с договора за добросъседство с България и договор за името с Гърция), правителството на Заев пое вътрешнополитически риск.

Така отказът на ЕС доведе до насрочване на предсрочни парламентарни избори и опасност на власт да дойде политическа сила с ясна анти-българска реторика, отлагала влизането в НАТО.

Последствията ясно очертават геополитическото разместване в региона. След срещата на Европейския съвет, сръбският президент аргументира стратегическите си отношения с Русия и Китай именно с невъзможността на ЕС да удовлетвори желанията на страните от региона.

Той ясно заяви, че Западните Балкани не могат да разчитат на ЕС. И затова стартира инициативата „Малък Шенген“ с Албания и Северна Македония.

Свидетели сме на момент, в който като руски съюзник Сърбия се опитва да поеме инициативата в Западните Балкани за сметка на ЕС и НАТО, докато френският президент Макрон в публични изказвания се обявява за нова визия в партньорството с Русия. В същото време на власт в Скопие може да дойде анти-българско правителство.

Подобен сценарий е в ущърб на България. Така този теоретичен спор в Брюксел може да има реални негативни последици за влиянието, сигурността и позиционирането на България на Балканите.

Категорично подкрепяме резолюцията на Европейския парламент в полза на започване на преговори със Северна Македония и се надяваме, че ЕС ще успее да преодолее различията си, оценявайки усилията на Скопие и интересите на България и другите страни-членки в региона.

На фона на този развой на събитията, България трябва да продължи да задълбочава отношенията си със Северна Македония, не само политически, но и чрез приоритетно изграждане на физическа инфраструктура: гранични пунктове и ЖП линията Кюстендил-Крива Паланка.

Само по този начин София може да запази позицията си в една усложнена геополитическа обстановка и в същото време да се работи за интересите на ЕС.