Голяма е вероятността управляващите да изгубят някои от областните градове, заради променената обстановка на тези избори, в сравнение с предходния местен вот през 2015 година.

Това каза социологът Евелина Славкова.

Изненади в последния момент винаги могат да се очакват, заради спецификите на вота, обясни тя и добави, че на пръв поглед основните партии са в кондиция, мобилизирайки сериозна част от електората си.

„Тъй като непрекъснато се прави сравнение с 2015 година и с т. нар. синя карта на Цветан Цветанов, ако си спомняме в нощта на изборите, в момента вероятността ГЕРБ да претърпят загуба в някои областен град е по-голяма", смята тя.

"Нека да припомним, че БСП нямат нито един областен град в момента. Ситуацията през 2015 година беше в коренно различен контекст - правителството на Орешарски, КТБ, което бе отслабило БСП“, отбеляза тя.

Социологията до голяма степен оказва влияние на електоралните нагласи, заради склонността на избирателя да предпочита сочения за победител, каза още Евелина Славкова. Усещането за предопределеност обаче не винаги отговаря на истината, добави тя.