Дали в бягството на двамата затворници е замесен вътрешен човек трябва да кажат разследващите органи, след като се изясни фактическата обстановка. Работят активно. Всичко е възможно. Това заяви в сутрешния блок на bTV министърът на правосъдието Цецка Цачева.
„Първата ми реакция беше на гняв – как е възможно това да се случи!”, заяви Цачева. „Изгледах записите на камерите – звучи невероятно”, добави тя.
 
„Въпросът е как така в затвор се извършва въоръжено бягство – как е внесено, по какъв начин”, коментира Цачева.
 
По думите ѝ, самите бегълци са наказвани многократно за това, че са притежавали мобилни устройства.
 
Тя обясни, че външният пост е единственият въоръжен по правилата на затвора, който се намира на главния вход. Бил е въоръжен, разстоянието е много малко, тръгнал е срещу Колев и Пелов, те го повалят, опитал се е да се стреля.
 
На записите от камерите се вижда движение, вероятно охранителят вади оръжие, но тъй като в близост имало минаващи хора, той се отказва.
 
„Има инструкции на всеки един от постовете на надзирателите, че това лице (Пелов) е опасно. След информацията, че има опасност да избяга, той е спрян от работа”, каза Цачева. На Пелов му било забранено да работи 14 дни, защото у него бил открит мобилен телефон.
 
Тя обясни, че в помещението за багаж той е влязъл въоръжен. „Всяка пратка преминава през рентген. За да стигне тази пратка вътре в помещението, тя е минала през скенерна лента. За мен не е възможно пистолетът да е бил в пратката”, заяви правосъдният министър.
 
Владимир Пелов и Радослав Колев не са били настанени в едно помещение, но са били в една група.
 
Цачева разкри, че вътре в Централния софийски затвор надзирателите нямат дори палки, според новите правила. „Те нямат технически средства за отразяване на една такава атака”, допълни тя.
 
В момента на предаването на лични вещи вътре е имало няколко души. Дали това е нарушение на правилата на затвора ще установи комисията, която в момента извършва проверки.
 
„Във всеки момент, в който министър-председателят Бойко Борисов ми поиска оставката, аз ще я дам. Всеки един министър е готов във всеки един момент. Но министърът на правосъдието по закон има отговорност за общо ръководство и контрол. Моето задължение като мистър по отношение на изпълнение на управленската програма, я изпълнявам”, заяви Цачева.
 
„Ако считате, че оставката – моята, на друг министър, би решила нещата, това би било леко решение на нещата”, добави тя.
 
„За мен проблемът е в охраната, за да се случи това скандално действие”, подчерта тя.

Цачева каза още, че в момента върви обществената поръчка за изработването на гривни за осъдените, които изтърпяват наказание извън затворите или при по-лек режим.