Хиляди пловдивчани и гости на града се събраха на площад "Съединение", пред едноименния паметник, за да почетат паметта на предците ни, осъществили Съединението на Княжество България с Източна Румелия преди 131 години.
Тържествената заря-проверка започна с приемане строя на почетните роти на поделенията на Сухопътни войски и Военно-въздушните сили на Пловдивския гарнизон от председателя на Народното събрание Цецка Цачева. „Ние, пловдивчани, се гордеем с осемте хилядолетия история на своя град, с определението за един от "най-старите живи градове в света", с нашия утвърден през вековете етнически модел на толерантно съществуване на различни етноси и религии, с културното си наследство, с признанието на Европа да бъдем културна столица през 2019 година“, каза в приветствието си кметът на града Иван Тотев.

"Гордеем се и с решаващото присъствие на нашия град в националната ни история, тъй като в най-тежките времена за българския народ Пловдив е заставал начело във възродителните и обединителни процеси", подчерта още Тотев.

„В историята на всеки народ има събития, които озаряват националната памет. Те са изстрадани от всички. Всяка година ние отбелязваме 6 септември като дата, на която българският народ непоколебимо и дръзко заявява волята си Източна Румелия и Княжество България да се обединят, въпреки статуквото, наложено от Великите сили - Съединението е такова събитие“.

Това каза председателят на НС Цецка Цачева по повод 131-та годишнина от Съединението на България. „След обявяването на Съединението безспорно става ясно, че то е дело на целия български народ - дори тези, които са били против него, се вливат в общонародната радост, възторгът и в Княжеството е неподправен, а князът, въпреки международните усложнения, признава извършеното“.

„Преди 131 години нашите предци извършват смел държавно-политически акт, който няма аналог нито в балканската, нито в европейската история“, изтъкна Цецка Цачева. „Честити празник България! Да живее съединена, единена България!“, завърши председателят на НС.