Кандидатът на БСП Станислав Владимиров спечели балотажа на кметските избори в Перник, представителката на ГЕРБ а Вяра Церовска остана втора. При 100% преброени гласове Владимиров получава 50.27% от вота, а Церовска - 47.68%, показват данните, публикувани на сайта на ЦИК.

Опцията "Не подкрепям никого" са посочили 2.05% от участниците във вота.


Владимиров обясни, че този път кампанията е била евтина, различна и енергична, цитиран от bTV. Според него тя е била изцяло обърната към хората.

По думите му резултатът от вота на втория тур е комбинация от грешки на опонента и това, което са направили тактически правилно през кампанията. Той отбеляза, че са провели много скромна кампания и близо 40 дни с балотажа е имало позитивно отношение. Не променихме нищо от тази рецепта, отбеляза Владимиров.

„Поставихме си огромни цели, които постигнахме. Получихме доверието на хората и предстои да оправдаем техните очаквания”, допълни той.

Владимиров подчерта, че досега Перник е имал формален кмет.

„Вяра Церовска е уважаван лекар и добър човек. Всъщност реалният кмет беше зам.-кметът Владислав Караилиев – агресивен и арогантен човек. Не съм сигурен за мащабите и пораженията, които той нанесе на Перник и неговата партия”, изтъкна новият кмет на града.  

Той заяви, че следващите стъпки след изборната победа е да се събере екип от професионалисти. Освен това предстои разговор с общински съвет и структуриране на бюджет, изцяло насочен към хората.

В гласуването за общинския съвет ГЕРБ печели пред БСП с разлика под два процента. ГЕРБ е с 23.12%, "БСП за България" с 21.37%. Следват две местни коалиции - ВМРО-БНД (ОЗ,ЗНС,ОБТ "Български лейбъристи") със 17.39% и Български демократичен център - БДЦ (ЗС "Александър Стамболийски", РДП, БСДП) с 13.50%. Пета е партия АБВ с 5.08%.ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!