В 13 234 избирателни секции гласуваме за президент и вицепрезидент на балотажа. Броят на секциите, с които ще се гласува с машини е повече от 9 000, а с две машини ще се гласува в над 1900 от тези секции.

В болници и други социални има 181 секции, толкова има СИК и за карантирани лица. 

За задържани – има 14 секции. Извън страната са 789 секции. Поради заболяване на лицата в СИК в две от секциите зад граници са закрити. Това съобщиха от ЦИК.

С 2 машини, 1981 секции ще се гласува. С 208 секции зад граница ще се гласува машинно.

Към 10 и 30 има 1 жалба и 6 сигнала постъпили към ЦИК. Сигналите са за нарушения на избирателни права, а жалбата от РИК-Смолян е оставена без разглеждане, стана ясно още от думите на говорителя на ЦИК Росица Матева.

„Имаме един сигнал за предизборна агитация, но той не е разгледан“, заяви Матева.

Цветозар Томов каза, че секциите в чужбина работят нормално. В 4 секции не са пристигнали изборни документи. Всичко е протекло нормално, а протоколите се очаква да пристигнат.

„Има доста замени в СИК, дължащи се на заболявания на хора в различните места. Това подлага на напрежение ЦИК, която трябва да направи решения в изборния ден, за да доокомплектова изборните секции. Всички секции в Европа са започнали работа“, съобщи Томов.

Той анонсира, че на следващия брифинг ще бъде съобщено дали в някои секции в чужбина, по-конкретно в Азия, Австралия и Океания, избирателната активност е по-висока.

6 машини още вчера не са стартирали работа и ЦИК е дала решение за преминаване към хартиени бюлетини. Днес в още 15 секции машините са дефектирали. От ЦИК потвърдиха, че в секция в Бургас са изчезнали карти за машините и затова се е преминало към гласуване с хартиени бюлетини.