„Това е конституционно правомощие на президента. Оттук насетне процедурата трябва да продължи, всичко е в ръцете на Висшия съдебен съвет“, коментира Красимир Ципов от най-голямата парламентарна група – ГЕРБ.

„Добре е да напомним, че тази реформа се случи с промените в Конституцията и Закона за съдебната власт. И именно тези, които протестират срещу избора за главен прокурор, бяха в основата на тези предложения. Визирам представители на Демократична България. Оттук насетне трябва да изчакаме какво ще бъде решението на Висшия съдебен съвет“, каза още той.

Иван Гешев с първи думи след решението на президента
 

Ципов припомни, че номинацията на кандидат за главен прокурор от правителството е просто законова възможност, а не задължение и призова политиците „по-малко да приказват“ за тази процедура.

БЛИЦ припомня, че вчера Радев върна предложението на Висшия съдебен съвет за назначаването на Иван Гешев на поста главен прокурор на Република България с аргумента, че не се е получило истинско състезание, а формално изпълнение на процедурата.

Според него Гешев е получил „масивна институционална подкрепа“ чрез публикуваните положителни становища за кандидатурата му, което според държавния глава е нарушение на закона.